На пръв поглед отделните банкови такси са нещо незначително, но

...
На пръв поглед отделните банкови такси са нещо незначително, но
Коментари Харесай

Максималната такса за теглене от банкомат вече удря 2.50 лв.

 На пръв взор обособените банкови такси са нещо нищожно, само че размерът им несъмнено е основен дразнител за потребителите и от време на време отприщваща се тематика в обществените мрежи. А и в случай че човек тегли чертата в края на месеца, може да се окаже неприятно сюрпризиран. Средно банкови интервенции с към 2 до 4 хиляди лв. на месец (теглене, внасяне, превод, есемес и други) може да костват няколко десетки лв., а при безразсъдно ръководство и повече. Сумата може да не е значима, само че е регулярна и в случай че може напълно или отчасти да се спести и вложи в нещо друго, би могла дълготрайно да провокира и значителен резултат върху персоналните финанси.

В офис и АТМ - все по-скъпо

През предходната година таксите за превод на суми от клон сред две банки удариха 5 лева при няколко институции, а 4 лева за тази услуга към този момент се наложи като стандарт. Такса 60 лева за изтегляне на 10 хиляди лева на каса също може да заболи. Дори в този момент при тези всеобщи интервенции да има задържане на равнищата, оживление има при други - всяка банка залага на друга тактика и надлежно клиентите би трябвало да са бдителни за разнородни промени.

Максималната цена за изтегляне от банкомат към този момент удря 2.50 лева Данните за таксите на банките, събрани към 4 януари, демонстрират, че толкоз удържа " Инвестбанк ", в случай че се тегли с нейна карта от различен банкомат. Това е без значение от сумата.

При огромните банки равнищата на изтегляне от непознат терминал към този момент са 1.50-1.20 лева От личен АТМ обаче таксата е 0.30 лева, което си остава стандарт при множеството банки, като при някои е 0.20 лева, има и без такса. Положителното е, че около затварянето поради COVID-19 множеството институции усилиха и оптималната сума за изтегляне от АТМ на 800 лева, като за това не се начислява двойна такса. Това е и един от разновидностите за изтегляне от сметка, по която има банкова карта. Например за 3 тегления по 800 лева от АТМ (стига да няма дневен лимит) ще се платят едвам 90 стотинки, до момента в който на каса таксата за 2400 лева би била над 10 - 12 лева според от цената на банката - приблизително се взимат към 0.4-0.6% от сумата, при някои има и минимална сума, да вземем за пример 15 лева

Избягване на високата такса

Разбира се, разновидностите за отбягване на високите такси не са нови. Приоритетно заплащане с карта или мобилен телефон (там такси няма), както и банкови преводи през онлайн банкирането. Финтех услугите също са вид, който дава повече експедитивност, постоянно и по-ниски такси. И там обаче има защо да се внимава, защото офертите постоянно се оказват положителни единствено за дадена услуга и се компенсират с такси за други. Опция за понижаване на разноските за банково обслужване могат да са и разнообразни месечни пакети, които против закрепена такса включват друг набор от интервенции.

Тенденцията на покачване на банковите такси по никакъв начин не е нова, а посоката е ясна - таксите, които банките събират за своите услуги, не престават да порастват и ще продължат да го вършат. Годишно приходите единствено от такси са към милиард в банковата система. Към ноември предходната година те са 942 млн. лева, само че падат с 55 млн. поради свитата икономическа интензивност около COVID-19. С повече обаче спадат лихвените доходи - 80 млн. лева до 2.4. милиарда лева Свитите лихвени доходи и растежът на неприятните заеми карат банките да компенсират с други приходи.

Това е едната причина, другата е, че те се стремят да накарат колкото се може повече от своите клиенти да употребяват онлайн банкиране и да понижат боравенето с кеш. Мобилните банкирания са по-евтини, банките влагат в тях доста вложения, а крайната им цел е да усъвършенстват и разноски, като понижават броя на своите клонове. Тоест може да погледнем високите такси и като тласък хората да намерят оптимизация на разноските си посредством другите канали за банкиране, даже и без да сменят банката си, написа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР