На пръв поглед няма какво толкова да му обърка човек,

...
На пръв поглед няма какво толкова да му обърка човек,
Коментари Харесай

НИКОГА не допускайте тези грешки, ако искате киселото зеле да издържи до ПРОЛЕТТА

На пръв взор няма какво толкоз да му обърка човек, до момента в който подготвя кисело зеле за зимата. Факт е обаче, че съществуват известни специфики, с които е нужно да се съобразим. В противоположен случай тази зимнина няма да издържи толкоз дълго, колкото ни се желае. А какво би било зима без вкусни сърмички, поднесени на трапезата ни?!
Какви неточности в никакъв случай да не позволяваме, до момента в който подготвяме зеле за зимата? • Не бива прекалено да излагаме зелето на стайна температура;
Домакините, които избират да подготвят зелето нарязано в буркани, не трябва да прекаляват с излагането му на стайна температура. За да ферментира зеленчука, са му нужни не повече от 3-4 дни. След това наложително бурканите би трябвало да се съхраняват на хладно и мрачно място. Иначе рискувате наличието в тях да загуби вкусовите си качества.
• Не претакайте зелето по време на ферментация;  Това кисело зеле в буркани е същинска витаминозна бомба! Това кисело зеле в буркани е същинска витаминозна бомба!
Това кисело зеле не просто се получава ужасно вкусно и хрупкаво, само че е и същинска витаминна бомба! Ето по този начин се прави съвършеното кисел...

Още една неточност, която се оказва пагубна за обичаното ни зеле. Претакането се прави всеки ден, само че едвам откакто зеленчукът е ферментирал.
• Не притискаме зелето с тежест;
Важно е да знаете, че зелето ферментира както би трябвало, само тогава, когато зеленчукът бъде напълно потънал в течността. Неслучайно опитните домакини слагат тежки предмети, с които да не му разрешават да изплува на повърхността.

• Добавяме прекомерно малко количество сол;
Ако не добавите задоволително сол в бидона или буркана със зеле, рискувате да се сблъскате с крах. Зеленчукът се нуждае от солидно количество сол, с цел да ферментира. Помнете, че на кг зеле се прибавя 30 грама сол.
• Ползвате йодирана сол;  Затваряйте по този метод зелевите листа за сърми и НЯМА да имате нито един буркан бомбаж Затваряйте по този метод зелевите листа за сърми и НЯМА да имате нито един буркан бомбаж
Зелевите сърмички са едно необикновено вкусно ядене, което бива поднесено на всяка българска софра. Ако обаче нямате баби, които да се...

Това е следващата неточност, от страна на домакините. Не би трябвало да се употребява йодирана сол, когато става въпрос за приготвянето на зимнината.
• Използвате късни сортове.
Последната постоянно допускана неточност е точно тази. Не е желателно да ползвате късни сортове зеле, тъй като в този случай ферментацията ще настъпи доста по-късно. Обикновено това се случва през декември месец, когато в зеленчука последователно се натрупат захари.

Придържайте се към всички тези препоръки и сме сигурни, че ще останете в действителност удовлетворени от крайния резултат в бидона или буркана. Ще имате разполагаем дузина зелки, с които да приготвите обичаните си ястия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР