На практика, от 7 лева похарчени на местно ниво едва

...
На практика, от 7 лева похарчени на местно ниво едва
Коментари Харесай

Предлагат на Борисов 20% от данъчните приходи да остават в общините

На процедура, от 7 лв. изхарчени на локално равнище едвам 1 лев е личен данъчен доход на общината. Всичко останало са прехвърляния от страната, европейски дотации и неданъчни доходи. Тази разбивка ясно демонстрира големия систематичен проблем пред общинските бюджети в България, се споделя в отворено писмо на Института за пазарна стопанска система до премиера Бойко Борисов.

ИПИ оферират 20% от приходите от облагането на приходите на физическите лица да бъде автоматизирано преотстъпвана към общините, като "парите следват персоналната карта " – щом по непрекъснат адрес си в дадена община, то 20% от твоя подоходен налог да отива точно там.

"По наши калкулации това е запас в границите на 800 млн. лева, който съвсем ще удвои личните данъчни доходи на общините без да се подвигат налози – предлагаме преструктуриране на приходите, а не повишаване на налози с надбавка за общините ", стимулират предлагането от института.

Предложенията на ИПИ идват в разгара на дебатите по Бюджет 2020. При представянето на финансовата рамка Владислав Горанов не скри недоволството си от "изключително ниските локални налози и данъчни оценки ". Финансовият министър счита, че няма по какъв начин с приходите от тях да се поддържа и развива инфраструктурата, по тази причина трябвало да се финансира от имуществените налози.

Засега министърът на финансите не удостовери, че новоизбраните кметове на ГЕРБ ще наложат нарастване на налозите и таксите. Според него обаче градоначалниците би трябвало да преценяват каква политика да водят и да поемат своята отговорност. "Ако решат да задържат ниски налозите и таксите, да бъдат по този начин общителни да не се обръщат към държавното управление ", уточни преди седмица Владислав Горанов.

В Бюджета за 2020 година, който към този момент бе утвърден на първо четене от Народното събрание, за общините са планувани 4.203 милиарда лв. заложеното нарастване по отношение на 2019 година е с 456,8 млн. лева, образувани от обща дотация за делегираните от страната действия – с 418.8 млн. лева, и изравнителната дотация – с 13 млн. лв.. Трансферите за зимно поддържане и снегопочистване са увеличени с 5 млн. лева, а целевата дотация за финансови разноски с 20 млн. лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР