На практика имаме безпрецедентен случай – един служебен кабинет да

...
На практика имаме безпрецедентен случай – един служебен кабинет да
Коментари Харесай

Стефан Янев за предишния служебен кабинет: Надминахме очакванията

На процедура имаме невиждан случай – един длъжностен кабинет да бъде сменен с различен длъжностен кабинет. Иначе оценката за представянето на другите министри се дава от президента, който назначава служебния кабинет. Всичко, което е взето като решение, е било разисквано. Тук не приказваме за предоставяне на отрицателна оценка, че не са се справили, те са показали предпочитание да изоставен тези постове. Конкретно господин Тодоров към този момент не е транспортен министър, защото такова бе неговото предпочитание. Това съобщи пред БТВ служебният министър-председател Стефан Янев. 

По отношение на новите министри в служебния кабинет Янев уточни, че те са определени въз основата на техните биографии, качества и опит, както и готовността им да продължат политиката на държавното управление.

" Кухнята на взимане на решение не включва единствено двама индивида – президента Радев или моя благосклонност, тъй като сме минали един дълъг път с избран опит и знаем, че едноличните решения не са положителни решения. Всичко е било разисквано и с други хора ", добави той.

Служебният министър-председател разяснява и тематиката с енергетиката.

,,Много е елементарно да критикуваш, че някой не се оправя в един бранш с доста тежко завещание, с доста проблеми, бранш, който не е бил реформиран в последните 10-15 години. Конкретната оценка за работата на избран министър не касае толкоз неговото оставане, колкото оценката какъв брой тежък е даденият бранш. Да се подлага на критика е доста елементарно. Енергетиката е доста тежък бранш, тъй че оценката е сложна. А и въпросът не е в личностите, а в общата политика. Влизайки в лични нападки, това не води позитивен заряд за обществото, по този начин не се споделя по какъв начин ще се реши даден проблем``, изясни той за решението енергийният министър Андрей Живков да резервира поста си и в новия служебн кабинет.

По думите му инфлацията към този момент явно излиза от предстоящите прогнози и е допустимо да продължи към прогресивен ред. Обезпокоителни са и цените на електрическата сила. " Инфлацията и високата цена на тока се дължат на един феномен и той е, че целият свят е в интервал на възобновяване от рецесията, което в международен мащаб води до повишение на цените на главните енергоносители и на металите, което дава отражение във връзка с главните производства. В съвсем целия свят бяха вкарани в обращение и доста свежи пари, близо 13 трилиона, което също повлия на инфлацията ", разяни служебният министър председател на въпрос за шоковото нарастване на цените, което ни чака след Нова година.

,,Без енергетика сме обречени на неефективна стопанска система. В целия свят бизнесът търси евтина сила, с цел да създава на ниска цена и да е конкурентноспособен. Можем да сложим началото на разговора, по тази причина ни би трябвало тактика, посредством която за 5-10 години да можем да реализираме избрани резултати``, сподели още Стефан Янев.

Той добави, че неслучайно в речта при клетвата на служебния кабинет през днешния ден е споделил, че идните месеци няма да са по никакъв начин леки. " Тенденциите на международните пазари са такива и за жалост това, което се вижда на тържищата, е обезпокоително``, уточни служебният министър председател.

" Вчера имахме опция да създадем доклад за последните над четири месеца и когато се събраха всички доклади, си дадох сметка, че сме свършили доста работа, дори надминахме упованията. Вчера особено благодарих на Народното събрание, че се зае с тази значима задача като актуализацията на трите бюджета, която е значима за всички българи ", разяснява още Янев.

Служебният министър-председател отхвърли обвиняванията от ГЕРБ, че администрацията на президента и служебното държавно управление взе участие в пазаруването на партии.

,,Не мога да разясня неща, които са в медиите и поради обстоятелството, че предизбораната акция към този момент е пред очите ни. Специално от президента не съм чул предпочитание да желае да прави партия, защото той е декларирал доста от дълго време, че ще бъде претендент за президент``, посочи Стефан Янев. 

На въпрос дали би подкрепил политическия план на Кирил Петков и Асен Василев той отвърна дипломатично, че поддържа всяка българска партия, която се стреми към парламентарно посланичество, спазвайки законите и Конституцията на страната.

" Като служебн министър председател не мога да взема страна и да кажа, че поддържам тъкмо тази партия. Бил съм безпартиен цялостен живот и избирам да остана подобен. Няма неприятно да вършат партия, това е тяхното предпочитание и част от демократичния развой ", посочи той.

,,Ситуацията с гражданствотото на Кирил Петков е в процедура в Конституционния съд. Мисля, че той е направил всички законосъобразни стъпки да заявява това. Вече дали има процедурни нарушавания, ще се произнесе съдът``, сподели още Янев.

На въпрос дали има мачкане на политически съперници министър председателят отговори, че това е доста мощно определение и добави, че такива неща стартират да се приказват в общественото пространство преди всяка предизборна акция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР