На практика България вече е в еврозоната. Ние сме във

...
На практика България вече е в еврозоната. Ние сме във
Коментари Харесай

Депутат от Продължаваме промяната: На практика България вече е в еврозоната



На процедура България към този момент е в еврозоната. Ние сме във валутен ръб от 25 години

Това сподели в ефира на депутатът от ПГ на "Продължаваме смяната " Пламен Шалъфов.

Той напомни, че това е един от най-дълголетните валутни бордове в света. Известно е, че левът е вързан към еврото. Следствие от борда е и, че Българска народна банка не може да дефинира главния лихвен % и не може да въздейства на паричната маса.

По думите му България към този момент е претърпяла най-големите минуси от влизането в еврозоната. Влизайки официално в еврозоната, ще получим единствено изгоди от това, сподели той.

За влизане в еврозоната единственият от четирите критерии, който България не извършва, е равнището на инфлация. Друг е въпросът, когато пристигна време за оценка на критериите дали страната ни ще го извършва, изясни той и добави, че това зависи от развиването на инфлацията в Европа и света.

Отбеляза, че Хърватия, която би трябвало да одобри еврото на 1 януари 2023 година също не извършва този аршин и следва да забележим до каква степен Европейска комисия е склонна на отстъпки с разпоредбите си.

Шалъфов акцентира, че с коронавирус рецесията фискалните правила на Европейска комисия бяха анулирани на процедура.

Напълно е допустимо България на влезе в еврозоната, зависи и от стъпките, които ще предприеме в идващите 18 месеца, подчертава той. Освен това е доста значимо кой ще договаря за влизането ни в еврозоната.

"Днес на Кръглата маса в Народното събрание всички бяха единомислещи, че инфлацията се дължи на паричната политика на федералния запас в Щатите и ЕЦБ. Когато увеличиш неведнъж паричната маса, няма по какъв начин да не се стигне до инфлация. Когато приказваме зае ограничения - те не са ориентирани против инфлацията. Въпросът тук е по какъв начин държавното управление да подкрепи най-уязвимите групи поради инфлацията ", акцентира Шалъфов.

Той напомни, че при започване на април към този момент е направено увеличение на минималната работна заплата. В рамките на тази година не се планува второ. Работи се по формула, която да направи това увеличение от идната година не политически въпрос, а чисто стопански, който да следва автоматизирана логичност.

От пакета антикризисни ограничения 75% % отиват за поддръжка на пенсионерите, защото те са най-уязвимата група, означи Шалъфов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР