На прага на розобера за тази година, секторът има разнопосочни

...
На прага на розобера за тази година, секторът има разнопосочни
Коментари Харесай

Розобер 2023: Работната ръка остава кът

На прага на розобера за тази година, секторът има разнопосочни упования за динамична акция. Липсата на работната ръка и забележителното количество площи със занижени грижи към насажденията се чакат да бъдат съществени проблеми .

От съдружие " Дестилирано в България " виждат неналичието на работна ръка като главно предизвикателство пред бранша. " Липсата на работна ръка е дамоклевият меч, който виси над бранша. Ние можем да бъдем толкоз огромни, колкото е наличната работна ръка, " споделя административният шеф на " Робертет България " Константин Георгиев.

От сдружението разясняват, че проблемите в бранша са многопластови и е необходим повече надзор от страна на страната. За да се реши фундаменталният проблем с служащите е належащо да се поставят непрестанни старания , които да върнат хората назад в земеделието като работна ръка.

Секторът среща усложнения и с признатия преди няколко години Закон за розата . Съгласно закона до 30 април всички розопроизводители и розопреработватели би трябвало да заявяват договорите си за съгласуваност . За сектора, по този начин структуриран законът не е пазарно насочен и крайният период за обявление на договорите се явява спънка за фермерите, а не отбрана.
 С заеми за оборот подкрепят преработвателите на розово масло
С заеми за оборот подкрепят преработвателите на розово масло

Обемът на програмата е 20 милиона лв. през ББР

Друг фактор, който поражда напрежение на пазара е растителната отбрана и използването на неразрешени пестициди . Браншът моли за по-сериозен надзор от страна на държавните органи, още повече, че въпросът основава и прочут репутационен риск за страната ни .

За тази година не могат да се вършат никакви прогнози, защото поради повишените дотации в последните три години, се декларират насаждения по документи, които обаче не отговорят на крайните количества розов цвят. По данни на неправителствената организация ИнтелиАгро декларираните за подкрепяне площи с маслодайна роза през 2022 година са били 4555 ха, от които реколтирани са били 4373 ха. Добитият розов цвят през предходната година е 12.3 хиляди тона, а оценките за създаденото количество розово масло е в диапазона 2,3-2,5 тона. През 2022 година междинните добиви цвят от декар рози са били 282 кг., което е доста под софтуерните благоприятни условия и издава недостатъци както в грижата за насажденията, по този начин и в обезпечаването на задоволително работна ръка.
 Производители унищожиха стотици декари розови градини в символ на митинг
Производители унищожиха стотици декари розови градини в символ на митинг

Те се притесняват от банкрут поради ниските изкупни цени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР