На прага на летния туристически сезон предизвикателствата пред инвеститорите в

...
На прага на летния туристически сезон предизвикателствата пред инвеститорите в
Коментари Харесай

Бизнесмен: Летният сезон е пред пълен провал

На прага на летния туристически сезон провокациите пред вложителите в бранша са доста. Основното, от което страдат хората вложили в туризма, е неналичието на чиновници във всички звена. Това ще е и едно от първите неща, с които ще се сблъска Министерството на туризма. Това съобщи в изявление пред Novini.bg Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията. 

Само преди дни асоциацията бе една от 14-те браншови организации издигнали Мартин Захариев за министър на туризма. 

С всяка минала година вместо да се облекчава процедурата и да се търси решение, по какъв начин да е работеща процедурата, тя става все по-тромава и объркана. В момента компаниите, които страдат от дефицит на хора, внасят служащи от трети страни. Основно от Киргизстан, Индия, Непал, Бангладеш, изясни той.

Коментира, че поради забавянето на институциите в България за издаване на документи на хората от трети страни, летния сезон е пред неуспех.Ресторантьорите и хотелиерите няма да съумеят да се попълнят с нужните чиновници в обектите си по Черноморието. Петров прикани процедурите за всички сезонни служащи до 9 месеца да са бързи.

И даде за образец Унгария, която за година обработва документите на 56 000 служащи от трети страни. За разлика от България, която не съумява и 30 000. Според Петров само в момента има 7000 чакащи преписки.

При към този момент подадени документи Агенцията по заетостта стартира да изисква всички документи на страни от Хагската конвенция да са с апостил (бел. авт. - Апостилът е особено уверение с щемпел за легализация (легализиране) на документ от страната, в която документът е издаден). Заради това ново изискване вече обработени документи са върнати и процедурата стартира от начало. В разследване на което се стига до огромно закъснение, добави съпредседателят на БАЗ.

Когато има смяна при подаването на документи, тя би трябвало да бъде разяснена на бранша за къси периоди и да се следи за нея още при входа на процедурата, прикани той. 

Според него връзката сред ведомствата, които дават отговор за служащите от трети страни - Агенцията по заетостта, дирекция " Миграция “и Външно министерство, се е изгубила, дружно с което и преписки " изчезват ".

" Нужно е създаване на електронна система по процедурата за вноса на чиновници от трети страни. В пиковите месеци да се отвори 24 часова гореща линия за упътвания по процедурата. "

" След влизането в Шенген се изисква пръстов отпечатък за лицето, което ще получи визата. А България няма визов център в Киргизстан, да вземем за пример. Според него за издаване на виза от Киргизстан би трябвало да се пътува 1500 км., което води до закъснение и оскъпяване на процедурата: " Трябва да се откри най-пряката точка на която да се открие визов център в страната от която има капацитет и интерес бизнесмена да наема хора за работа. "

Сега процедурата наподобява повече на " футболен тим ", който рита топката без посока, а не към отбора си, разкри Петров.

Според него бъдещият министър на туризма би трябвало да има ясно построена тактика, освен за служащите от трети страни, които засягат главно летния сезон, само че и цялостна стратегия по бранша.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР