На прага на есенно-зимния сезон пелетите за отопление поскъпват шоково.

...
На прага на есенно-зимния сезон пелетите за отопление поскъпват шоково.
Коментари Харесай

ПЕЛЕТИ И ДЪРВА ПОСКЪПВАТ ШОКОВО. ГАЗЪТ ГОНИ РЕКОРДИ. С КАКВО ДА СЕ ОТОПЛЯВАМЕ ПРЕЗ ЗИМАТА?

На прага на есенно-зимния сезон пелетите за отопление нарастват шоково. Едно от най-предпочитаните в последните години горива за отопление на редица българи се намира все по-трудно по тържищата, а цената му е повишена двойно спрямо предходната зима, настояват специалисти. Миналата есен 1 звук пелети ни е коствал сред 350 и 400 лв.. Днес цената на енергийните барабонки е най-малко 800 лв. и нагоре. Но даже да се навиеш да платиш тези пари, се постанова да чакаш най-малко месец-два, с цел да си ги получиш, описват от тържищата.



При дървата за огрев обстановката е сходна. Повишението на цените на кубик нацепени дърва по складовете е сред 80% и 120% по-високи по отношение на предходната есен, разясняват специалисти. Цените на бук и дъб доближава 180 лв.. 150-160 лв. е цената за кубик нацепен габър. Прогнозата е със захлаждане на времето цената на кубика дървесина да прескочи 200 лв.. В опит да овладее цените на дървата за огрев, служебното държавно управление даже забрани износът на дървесина от страната.

Ситуацията с природния газ е още по-неясна. Има ли газ, няма ли газ и на каква цена го има на българския пазар никой не може да каже с акуратност. Но е реалност, че цената на синьото гориво на интернационалните тържища в края на август доближи рекордните 3000 $ за 1000 куб. метра. Управляващите не престават да се лутат сред това да преговаряме за доставки с " Газпром " на инат на Европейски Съюз и да поръчваме танкери с полутечен газ. Имагинерно продължава и да е действителното действие българо-гръцката газова връзка, по която да потекат някакви количества азерски газ. На фона на тази газова мъгла, уверенията на властта, че газ за българските семейства ще има и че и топлофикациите ще работят стартира да звучи все по-невероятно.

И тук поражда въпросът с какво да се отопляваме тази зима?

Според разбора на държавната Агенция за стабилно енергийно развиване през миналата зима най-изгодно е било отоплението с термопомпи и висок клас инверторни климатици. Те стигат до този извод след сравняване на 12 източника на отопление, измежду които термопомпи, газови котлета, духалки, отопление на твърдо гориво, пелети, климатици и така нататък

Възможно ли е обаче да използваме термопомпа, в случай че към този момент имаме построена апаратура за отопление с газ или пелети? С този въпрос се обърнахме към експертите от и.

Много хора към този момент започнаха да трансформират своите отоплителни съоръжения от котли на газ, пелети или дърва с. Термопомпите могат да заменят старите ви котли на газ или твърдо гориво, като в това време употребявате съществуващата отоплителна апаратура, разясняват от " Мухтаров ", само че акцентират, че всеки случай е самостоятелен и най-точно може да се каже след оглед на инсталацията и парцела, където ще се употребява термопомпата. Понякога се постанова препроектиране и прибавяне на спомагателни радиатори или увеличение на броя на ребрата на съществуващите радиатори, тъй като отоплението с термопомпа е нискотемпературно и точно това го прави високоефективно, за разлика от отоплението с пелети и газ, да вземем за пример, изясняват от " Мухтаров ". Важно е да се знае, че преимущество на термопомпите  е, че дават опция освен за отопление, а и за изстудяване и гореща вода през цялата година. С термопомпите VERSATI на GREE можем да избираме сред радиаторно или подово отопление, или климатизация с конвектори, които с изключение на да ни топлят, могат и да ни охлаждат през лятото. Още нещо – за още по-голяма успеваемост и ниски сметки към термопомпените системи VERSATI на GREE може да се интегрира и фотоволтаичен панел. Затова най-добре е да си заявите оглед на място от експертите на " Мухтаров ", които най-точно ще ви кажат какъв вид на термопомпа VERSATI на GREE е подобаващ във вашия случай поради спецификата на жилището и съществуващата отоплителна апаратура. А по-късно ви остава единствено да се насладите на несъмнено отопление и преференциални сметки през зимата. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР