На последното заседание на Висшия военен съвет на Турция вчера

...
На последното заседание на Висшия военен съвет на Турция вчера
Коментари Харесай

Коя е първата жена адмирал в историята на турските военноморски сили?

На последното съвещание на Висшия боен съвет на Турция през вчерашния ден една жена, Гьокчен Фърат, бе нараснала в звание адмирал. Така тя стана първата жена адмирал в историята на турските въоръжени сили и военноморския флот.

Естествено,че сходно звание за жена провокира интерес на всички места, освен в Турция. Биографията ѝ изобилства и с забавни обстоятелства, предава Българска телеграфна агенция. 

45-годишната сега Фърат взима с отличие изпитите за банкет в здравната академия " Чапа ", само че се отхвърля и кандидатства за банкет във Военноморската академия, където също влиза с отличен триумф.

“Има доста лекарки, в това число военни, само че да си офицер е друго нещо. Моята цел беше безусловно да стана офицер, което е доста по-различно. Така че това си беше мой персонален избор. Избрах да стана морски офицер, тъй като морската работа е по-оригинална и по-интересна, тъй като си в непрекъсната връзка с морето, непрекъснато си на автобус ”, показа тя в изявление преди време.

2004 година е паметна за нея, тъй като тогава е назначена за пълководец на боен транспортен съд, което е първото по рода си предопределение на жена пълководец в турския флот. Служи на турския линеен крайцер " Явуз ".

Следва покачване в сан щабен полковник в командването на Военноморските сили, а след 30 август, когато новите висши командири в турската войска ще поемат постовете си, ще е единствената жена измежду висшите генерали в турските военновъоръжени сили.

Фърат напомня, че първият випуск с дами офицери в Турция е бил през 1996 година “Смятам,че занапред в Турция ще се приказва от ден на ден за дами офицери. Да бъдеш офицер в Турция е почетна, красива специалност. Също по този начин е нова за дамите.

Турските въоръжени сили са доста уважавана институция. Исках да съм част от тази институция и по тази причина се посветих на нея. Когато бях дребна не пропусках церемониите на 30 август, Празника на успеха, който е патронен празник на нашата войска и доста ми харесваха. Толкова доста обичам военноморската работа, че даже оставих медицината поради нея. И не скърбя ”, споделя тя.

İşte TSK'nın ilk kadın amirali Kurmay Albay Gökçen Fırat...
— TRT HABER (@trthaber)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР