На последната среща на българо-македонската комисия не беше постигнат никакъв

...
На последната среща на българо-македонската комисия не беше постигнат никакъв
Коментари Харесай

Ангел Димитров: В РС Македония липсва политическо желание за бързи промени

На последната среща на българо-македонската комисия не беше реализиран никакъв резултат. Това съобщи съпредседателят на комисията Ангел Димитров по Nowa News. По думите му това е петата поредна среща за годината, останала без резултати.

„ Разговори и напрежение имаше, резултати - не. Историческият подтекст изключва разделянето, което съществува. Всичко, което се е случвало на днешната територия на РСМ е последица от дейностите на българската държава”, изясни той.

Във връзка с последните изявления в Северна Македония, че Св. Климент Охридски е учредител на македонската нематериалност, Димитров разяснява, че изявлението не е изненада, като е в унисон с политическото държание на македонските водачи през последната година.

„ Изненадващо е това, че на една от по-ранните срещи направихме рекомендация към държавните управления на двете страни по отношение на взаимното честване на празниците на братята Кирил и Методий, както и други значими персони. В рекомендацията ясно беше казано, че има единодушие за това сред двете страни, което обаче явно е забравено към днешна дата”, сподели още Димитров.

Според него ясно си проличава нежеланието и неспособността на РСМ да трансформират това, което постулатите на доктрината на македонизма дефинират. „ Още при приемането на самостоятелност на РСМ беше основан политически облик, че страната се трансформира, без да трансформира нищо от своята същност”, изясни още той.

По пътя към участие в Европейски Съюз беше дадена поръчка от българска страна, че вероятно делене на Албания и РСМ като пакет за присъединение, ще бъде подкрепено. Ангел Димитров обаче е песимист, че това ще се случи.

„ Това условно делене беше декларирано от дълго време и има повече игрови политически миг. Има доста страни, които са срещу присъединението на Албания в Европейски Съюз. Не имам вяра, че ще се стигне обаче до сходно разделение”, добави той.

Според Димитров България има предпочитание да види бързи промени в РСМ, само че избраният период до 15 януари е извънредно непълен, няма и политическо предпочитание за това.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР