На поредно свое заседание Австралийската централна банка запази без промяна

...
На поредно свое заседание Австралийската централна банка запази без промяна
Коментари Харесай

Австралийската централна банка остави основната си лихва в рекордно дъно от 1,5%

На следващо свое съвещание Австралийската централна банка резервира без смяна рекордно ниския си главен лихвен %, наблягайки още веднъж, че ниските лихвени ставки не престават да поддържат стопанската система на страната.

Управителният съвет на Резервната банка на Австралия (RBA), воден от нейния президент Филип Лоу, взе решение да резервира неизменен главния лихвен % в рекордно историческо дъно от 1,5 на 100, оправдавайки по този метод упованията на финансовите пазари. За последно банката понижи главната си рента с 25 базисни пункта на съвещанието си през август 2016 година.

" Имайки поради наличната информация, Управителният съвет реши, че запазването без смяна на актуалната парична политика ще бъде в сходство с устойчивия напредък на стопанската система и с постигането на инфлационните цели след несъмнено време ", се показва в изказване на банката след края на днешното съвещание. Централната банка означи, че ниското равнище на лихвените ставки продължава да поддържа австралийската стопанска система.

" През първата половина на 2018-а година стопанската система на страната означи по-добро от междинното движение на напредък ", уточни гуверньорът на банката Филип Лоу. " Бизнес изискванията са положителни, а бизнес вложенията отвън минно-добивния бранш се чакат да набъбнат ", добави той.

Изявлението на RBA не даде каквито и да било индикации за идно покачване на лихвените ставки, макар че наскоро вторият по величина австралийски заемодател в лицето на Westpac усили равнището на отпусканата от него ипотечна рента. Решението на Westpac докара до спекулации за идно нарастване на главните лихвени ставки на RBA към началото на 2020-а година, защото редица вложители допуснаха, че това деяние ще бъде последвано и от другите търговски банки. Важно е обаче да се означи, че в днешното си изказване шефът на централната банка Филип Лоу не разяснява този ход на Westpac. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР