На пореден излизат днес жителите на пловдивските села Бреcтовица и

...
На пореден излизат днес жителите на пловдивските села Бреcтовица и
Коментари Харесай

Жителите на пловдивските села Бреcтовица и Кадиево на протест заради манган във водата



На следващ излизат през днешния ден жителите на пловдивските села Бреcтовица и Кадиево.

В 17 часа, когато трафикът е най-натоварен, те ще блокират  детелината на „ Пещерско шосе “ и Околовръстния път на Пловдив , с цел да изразят недоволството си от бавните дейности на институциите и да напомнят, че повече от година от чешмите им тече негодна за пиянство вода със наличие на манган . Протестиращите към този момент са решени да търсят правата си в съда. Подготвят и петиция до Европейския съвет.

" Наслушахме се през март на обещания за  нова водоснабдителна система и канализация , само че с отшумяването на предизборния възторг стана ясно, че пари за този проект  няма, а и той  не е бил утвърден от В и К холдинга във разновидността, в който е бил препоръчан от пловдивското сдружение, напомни в " Преди всички " ръководителят на Гражданското съдружие „ Живот за Брестовица “ Любомир Томов:  
" За жал още веднъж едни балони, едни неистини...Единственият ход, който съумя да направи " ВиК " Пловдив е да набие три нови сондажа, които са в същата санитарна зона, която е инфектирана, а през вчерашния ден научихме, че два от кладенците са още веднъж инфектирани. Дадохме и проби на самостоятелна лаборатория за водата, която в този момент ни се доставя - пробите още веднъж са с доста огромно наличие на манган ", уточни Томов.

Според Емануела Караманова - заместител - ръководител на сдружението, от няколко месеца има импортирана   подписка в регионалната администрация, с която се настоява  да бъде отстранено цялото управление на „ ВиК “-Пловдив, поради невъзможността да се оправи с казуса. Оставка се желае и на управленията на РЗИ – Пловдив, Басейнова дирекция – Източнобеломорски регион и на основния проектант на Община „ Родопи “. Тя напомни и заключението на специалистите, че повода за замърсяването с манган на водата в региона е водното огледало на локалния мини. Водноелектрическа централа. 
На  последната среща на представители на гражданското съдружие с регионалния шеф Ангел Стоев е станало ясно за подготовката за създаване на нов водоизточник , който се намира относително надалеч от към този момент компрометирания. Ето какво сподели в тази връзка Ангел Стоев:  
" Този водоизточник е в същия ареал, той се намира и на държавна територия и елементарно може да се пристъпи към потреблението му ".

„ Не е редно да плащаме за негодна за пиянство вода на цени , одобрени за всички останали жители, наясно сме, че няма това да се уреди в този момент, само че призоваваме за бъдещи законодателни промени “, споделиха още Емануела Казаманова и Любомир Томов. 

" Ние си плащаме отрова за 5000 хиляди индивида... ", съобщи Томов.

В регионалната администрация чакат до края на седмицата  В и К холдинга да оповести разновидността на план за нова водоснабдителна система и канализация. Управителят на В и К Пловдив Спартак Николов сподели, че се разисква и опцията той да бъде включен  в Плана за възобновяване и резистентност.

" В частта " Канализация и пречиствателна станция ", което е възможно ", изясни Николов.

„ Какъвто и да е планът, проблемите ни няма да бъдат решени скоро, по тази причина би трябвало непрестанно да подсещаме, че в 21 век, в страна от Европейския съюз, не може да се живее по този метод “, разясниха пред БНР поданици от  Брестовица и близкото село Кадиево.

Към протестиращите довечера ще се причислят в символ на съпричастност  жители и на селата Труд, Първенец, Гълъбово, Лилково, Ситово и кв. Коматево. 

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР