На пленарната сесия днес в Страсбург, Франция, Европейският парламент (ЕП)

...
На пленарната сесия днес в Страсбург, Франция, Европейският парламент (ЕП)
Коментари Харесай

ЕП гласува резолюция за отношенията между Косово и Сърбия

На пленарната сесия през днешния ден в Страсбург, Франция, Европейският парламент (ЕП) ще гласоподава " за " или " срещу " резолюцията за напрегнатия ход на връзките сред Косово и Сърбия, в която се желае Европейският съюз (ЕС) да вкара наказателни ограничения по отношение на Сърбия, в случай че се потвърдят съмненията, че тя стои зад терористичния акт в село Банска, Северно Косово, на 24 септември, съобщи БГНЕС.


В проекторезолюцията по отношение на последните развития в процеса на разговор за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия евродепутатите ще призоват Европейската комисия да замрази средствата за Сърбия в границите на инструмента за предприсъединителна помощ, в случай че резултатите от следствията потвърдят, че сръбската страна е директно забъркана в терористичната офанзива.

От своя страна Съветът на Европейски Съюз ще бъде помолен да одобри ограничаващи ограничения против дестабилизиращите фактори в северната част на Косово, където доминира сръбското население, и против водачите на главните мрежи на проведената престъпност, в това число тези, които са виновни за организирането на терористичната офанзива на 24 септември. Сред тези лица е Милан Радойчич, един от доближените на сръбския президент Александър Вучич. Радойчич към този момент е включен в черния лист на Съединени американски щати.

Политическите групи са единомислещи и във връзка с това, че с изключение на осъждането на нападението от страна на сръбските паравоенни формирования в северната част на Косово, те ще изискат и цялостно съдействие от страна на Косово и Сърбия при следствието на случая в Банска, в това число наказателно гонене и изгонване на виновните лица, без по-нататъшно закъснение.

Евродепутатите ще изискат от Сърбия да се въздържа от по-нататъшна ескалация, която подкопава конституционния ред на Косово, и да предотврати контрабандата на оръжие през границата. От косовските управляващи ще бъде поискано да работят за открита търговия за всички цивилен артикули и услуги, идващи от Сърбия.

Екологичен потенциал ще осъди изрично и повишението на военната подготвеност на сръбската войска по границата с Косово. Във връзка с това евродепутатите ще призоват Сърбия да изтегли всички военни бази, ситуирани наоколо до границата с Косово, както и оборудването, в това число противовъздушните системи и тежките артилерийски елементи.

Резолюцията на Екологичен потенциал ще насочи мощен апел към двете страни да създадат всичко допустимо за понижаване на напрежението и да не подхващат стъпки, които биха довели до утежняване на обстановката на място, като в същото време ще изиска от Косово и Сърбия да изпълнят предложенията на Европейски Съюз за деескалация на обстановката в Северно Косово и двете страни да се върнат на масата за разговор с посредничеството на Европейски Съюз.

В проекторезолюцията се повтаря апела към двете страни да стартират разговор добросъвестно и в дух на компромис, с цел да реализиран всеобхватно, правно обвързващо съглашение за нормализиране на връзките.

В резолюцията на Екологичен потенциал ще бъде насочен апел за връщане на Сръбската листа в институциите на Косово, а от Косово ще бъде поискано неотложно да сътвори Асоциация на общините със сръбско болшинство в сходство с Брюкселското съглашение от 2013 година и 2015 година Също по този начин, в сходство с Конституцията на Косово и решението на Конституционния съд от 2015 година

От силите на НАТО в Косово (КФОР) ще бъде поискано да основат проект за надзор на обстановката в северната част на страната със солидни детайли, които могат да работят като възпиращ фактор при положение на по-нататъшна ескалация. От КФОР ще се изисква да следи и прави непрестанно наблюдаване в Северно Косово, с цел да подсигурява откриването на всяко паравоенно навлизане или нахлуване от Сърбия.

Сред другите политически групи в Екологичен потенциал има и консенсус, че наказателните ограничения, наложени на Косово през юни, би трябвало да бъдат отстранени.

От Европейската комисия и Съвета на Европейски Съюз ще бъде поискано да възобновят контактите си на високо ниво с косовските управляващи - президента и министър-председателя на Косово. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР