На първо четене: Депутатите прекратиха концесията на пристанище Росенец“. Депутатите

...
На първо четене: Депутатите прекратиха концесията на пристанище Росенец“. Депутатите
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите прекратиха концесията на пристанище „Росенец“


На първо четене: Депутатите прекратиха концесията на пристанище „ Росенец “. Депутатите одобриха на първо четене концесията на пристанище „ Росенец “ да бъде отнета от „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД.
Предложението, което беше импортирано
от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, беше утвърдено със 134 гласа „ за “, 45 „ срещу “, а 14 от народните представители означиха „ въздържал се “. Ден по-рано прекратяването на концесията беше утвърдено и в комисия.
В хода на дебата от „ Българска социалистическа партия за България “
и „ Възраждане “ показаха опасения за доставките на нефт след преустановяване на концесията, както и терзания, че може да бъде заведено дело против България. От ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи показаха, че прекратяването на концесията е резултат от европейски правилник,
който би трябвало да се съблюдава.
„ От Българска социалистическа партия няма да подкрепим това решение, не тъй като сме срещу да се връщат активи, които принадлежат на страната и на българския народ, когато е дадена една концесия от десницата и от ГЕРБ по един непрогледен метод, само че тук липсва разбор.
И неналичието на този разбор ни кара
да бъдем извънредно деликатни какви ще бъдат следствията за българската страна, за българската стопанска система и за българския консуматор “, съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Драгомир Стойнев по време на парламентарния спор, представен от Българска телеграфна агенция.
Той изясни съображенията на социалистите:
„ Безспорно е, че ще стартира дело против страната и е забавно кой ще я пази, откакто настоящето ръководство желае да унищожи дирекцията, която до момента печели безусловно всички каузи, които са против България и е икономисала почти 5 милиарда лева на българския поданик. “
Позицията на „ Възраждане “ беше,
че България ще понесе големи вреди.

„ Предлагат да скапват една концесия, оттова нататък по време на военни дейности това ще докара до ответни реакции – дело от „ Лукойл “ за няколко милиарда, ще спрат доставките на нефт от Русия, за което България има категорично изключение. Защо подминават въпроса по какъв начин тъкмо ще стават доставките “, разяснява Цончо Ганев.
От Демократична България означиха, че в развитите
морски страни не се отдават цели пристанища, а единствено елементи от тях.

Спор в пленарната зала провокира предлагането на Хамид Хамид от Движение за права и свободи в днешното съвещание да се пристъпи и към второ четене на законопроекта. За да се посочи дали в хода на дебата от „ Възраждане “ са създали поръчка за промени сред първо и второ четене,
беше дадена отмора, прибавя Българска телеграфна агенция.
Няколко дни по-рано съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков разгласи в коридорите на Народното събрание, че ще бъде импортирано предложение за прекратяването на концесията на пристанище „ Росенец “.
„ Вярваме, че контролът върху това
пристанище и основен за българската страна и по принцип всички основни инфраструктури би трябвало да бъдат в контрола на България. Особено тези по границата – знаете, че в предишното постоянно е имало подозрения какъв е контролът върху това пристанище “, изясни тогава някогашният министър председател.
Междувременно президентът Румен Радев
дефинира концепцията на ръководещите да прекратят концесията на „ Росенец “ като прибързана и неточна. Според него това предложение може да е вследствие на корпоративни апетити или спешен пиар.
От „ Лукойл “ също разпространиха
позиция по случая и разгласи, че има намерение да се обърне към съда за отбрана на своята делова известност.

„ Голословните обвинявания от страна на представители на някои политически партии и парламентарни обединявания могат да се отразят отрицателно върху имиджа на марката и репутацията на нашата компания, която множеството
от нейните служащи и чиновници,
клиенти и снабдители не престават да смятат за един от най-хубавите работодатели, сътрудници и клиенти в Европейския съюз “. Това се показва в публична позиция на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД.
От акционерното сдружение обявиха,
че всички обществено отправени обвинявания в контрабанда и други нарушавания на територията на пристанищен терминал „ Росенец “ не дават отговор на действителността.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР