На парламентарните избори в неделя (3 април), унгарският премиер Виктор

...
На парламентарните избори в неделя (3 април), унгарският премиер Виктор
Коментари Харесай

Брюксел има редкия шанс да усмири автократите в Будапеща и Варшава

На парламентарните избори в неделя (3 април), унгарският министър председател Виктор Орбан завоюва смазваща победа над опозицията, която сплотява шест партии. Сръбският президент и неговата Прогресивна партия също победиха на парламентарния избор, извършен същия ден. За смут на служителите в Брюксел, които не престават да клатят глави в цялостно неразбиране и да гадаят от кое място ще им дойдат новите " евроскептични " провокации. Вместо да се раздвижат, да кажа " Баста " и да забранят на който и да е да печели любовта на народа си с европейски пари.

На пръв взор Орбан и Вучич печелят властта по либерален метод, като се изключи че в действителност се радват на голяма социална поддръжка. Дали с помощта на войнстващия им популизъм или поради великодушните до недействителност обещания - няма никакво значение. Защото фактът си е реалност: сърбите и  унгарците преизбраха " диктаторите " си, макар съпротивата на Брюксел.

На втори проект обаче скелетите в дрешник на часа затракаха злокобно. като едното нищо, обнадежден от четвъртата си поредна безапелационна победа, Орбан може да се намеси във щета на енергийните наказания против Русия и да ускори позицията си в договарянията с Брюксел за размразяването на замразените европейски фондове. Вучич пък може да „ забаламоса “ Брюксел, че продължава договарянията за участие и да се възползва от милиардите в еврофондовете, до момента в който продължава да се сближава с Русия.

Играта на Орбан

Никой не се съмнява, че Орбан ще продължи да бойкотира глобите против съветския петрол и газ с аргумента, че те разрушават унгарската стопанска система. По време на предизборната си акция обаче той си вкара аматьорски автогол. Орбан, който е един от най-дълго управлявалите водачи в Европа, е най-популярен в по-малките градове и измежду гласоподавателите в селските региони, които поддържат неговите обичайни християнски полезности и офанзивите против бежанци и гейове. Той е подкрепян и от хора, които се възползват от множеството данъчни облекчения и ценовите тавани на горивата и някои хранителни артикули. Тези цени обаче, които месеци наред бяха арестувани изкуствено, в този момент ще би трябвало да бъдат освободени и да скочат до естествените им пазарни равнища.

С инфлация от 8.3% през февруари, Орбан ще има сложната задача да анулира някои от ограниченията си, които помогнаха за усмиряване на ценовия растеж в навечерието на парламентарния избор. Ще му се наложи да овладее и възходящия бюджетен недостиг в миг, когато унгарската стопанска система ще забави ход поради спиранията на веригата за доставки в автомобилния бранш. Дори за умел политик като него ще е мъчно убеди милионите си поддръжници, че е напълно обикновено... цените да бъдат увеличени фрапантно. Според икономисти - синьото гориво и тока би трябвало да нарастнат минимум пет пъти. В противоположен случай държавното управление ще би трябвало да инжектира 4 милиарда евро в държавната енергийна група MVM, с цел да бъдат покрити действителните й загуби.

Съюзът Будапеща- Варшава взе да се пука

Притиснат до стената от действителната пазарна обстановка, унгарският министър председател е подготвен за договаряния с Брюксел на тематика топене на парите от фонда за възобновяване от пандемията. Брюксел отхвърли да се разплати с Будапеща и Варшава, с мотив, че  от години двете страни образуват властнически съюз в своите офанзиви против демокрацията и върховенството на закона.

Унгария би трябвало да получи 7.2 милиарда евро тласъци от фондовете на Европейски Съюз, предопределени да задействат икономическия напредък. Затова може би в този момент е моментът евроинстуциите да проявят неотстъпчивост и да настоят, че няма да има компромис – пари се дават против съблюдаване на общите правила.

От друга страна Орбан е изправен и пред друго съществено предизвикателство – да загуби правилния си съдружник Полша. Вече се появи и пропукване в връзките, когато унгарският министър председател осъди съветската война в Украйна, само че отхвърли да поддържа глобите против режима в Кремъл и да допусне прекосяването през унгарска територия на оръжие и военна техника за украинските сили. Тази позиция разгневи полският министър председател Матеуш Моравецки, който упорства за най-тежките вероятни наказания против Москва.

Освен това, Полша е страната членка на Европейски Съюз, в която досега са влезнали най-вече украински бежанци - съвсем 2.5 милиона души. Според мнозина политици в Брюксел това е добра причина Европейски Съюз да се въздържа от икономическите ограничения против Варшава, макар отстъплението от правилата на демокрацията.

След последните срещи на европейските водачи се чу, че поради войната в Украйна Брюксел най-вероятно ще отсрочи незабавното задействане на своя механизъм за господство на закона. В сряда по обед обаче тази богатства новина се трансформира в най-обикновен слух: Европейската комисия осведоми унгарското държавно управление, че ще задейства регламента, обвързващ достъпа до европейско финансиране със спазването на върховенството на правото. Според правилата на механизма, в случай че се потвърди редовно неспазване на правилата за господство на правото, ощетяващи бюджета на Европейски Съюз, Комисията ще предложи лишаване или прекъсване на европейските средства, предопределени за Унгария.

Ако процедурата бъде задействана, Полша рискува да загуби 36 милиарда евро от Фонда за възобновяване и резистентност, а Унгария – 7.2 милиарда евро. Освен това, двете страни рискуват да останат и без парите, планувани за Програмен период` 2021-2027: Полша - 130 милиарда евро,  Унгария – 40 милиарда евро.

От два стола, та на земята 

Сръбският водач Александър Вучич, който удължи десетилетното си ръководство, към този момент няма желание да избере сред обичайните си връзки с Русия и стремежите да се причисли към Европейския съюз.

След изборната победа той разгласи, че Сърбия ще продължи да балансира сред Европейски Съюз и Русия и Китай и ще съблюдава боен неутралитет.  В оповестяването на неутралитет, несъмнено, няма нищо неприятно, в случай че не беше фактът, че до момента в който преговаряше с Брюксел и отваряше нови глави по схемата за присъединение, той продължаваше да твърди, че е пръв другар на Русия. Ясно е, че от претендентите за участие се изисква да поддържат външната политика на блока. Неутрална може да е Швейцария, която е отвън политически съюзи. 

Освен това  по време на акцията си Вучич някак " не помни " да изясни на гласоподавателите за какво договаря с Брюксел, откакто години наред следените от страната сръбски медии описваха Европейския съюз като най-големия зложелател на Сърбия след Съединени американски щати. Ако им беше споделил истината, най-вероятно крайният резултат от вота щеше да е много по-различен...

Така че е извънредно време Брюксел да тропне и по сръбската маса и да принуди Белград да отговори еднопосочно на въпроса с кого желае да бъде - с развитите демокрации или с император Владимир П. (Путин или Първи - няма кой знае какво значение). 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР