На парижкия аукцион Artcurial бе продаден най-скъпият комикс. Това е

...
На парижкия аукцион Artcurial бе продаден най-скъпият комикс. Това е
Коментари Харесай

На аукцион в Париж продадоха най-скъпия комикс

На парижкия аукцион Artcurial бе продаден най-скъпият комикс. Това е ескиз на корицата на първия албум с комикси „ Синият лотос “, публикуван през 1936 година. За него бяха платени 3.2 млн. евро.

Дело е на белгиеца Ерже, чиято същинско име е Жорж Реми и е живял от 1907 година до 1983 година. Той е измислил един от най-известните комиксови герои – репортерът Тинтин.

До този миг Artcurial е съумял да продаде осем от десетте най-скъпи графики, на които са изобразени подиуми от приключенията на Тинтин. Последният връх бе подложен на 24 май 2014 година, когато една от тези рисунки бе продадена за 2.6 млн. евро.

Ескизът на „ Синият лотос “, представляващ квадрат 34 см на 34 см, е бил издирван от специалистите, работещи за аукциона, в продължение на 30 години. Накрая работата била предоставена на уредниците на търга от наследниците на Луи Кастерман - известният издател на Ерже. Именно Кастерман стартира да печата комиксите на белгиеца като творби на изкуството.

За ескиза са наддавали трима души. Накрая спечелилият платил общо 3.8 млн. евро поради %, който уредниците на аукциона си удържали.

Остава мистерия по какъв начин ескизът е попаднал в фамилията на Кастерман. По този въпрос сред наследниците на издателя и наследиците на Ерже дълго време се водели разногласия.

Обяснението на семейство Кастерман е, че художникът е подарил рисунката на Жан-Пол - седемгодишният наследник на Луи Кастерман, и че момчето я сгънало няколко пъти и я прибрало в долап. Това било повода върху хартията да има следи от огъване. Първоначално тази версия не бе оспорвана и точно тя бе поддържана, когато ескизът бе показан за първи път през 1988 година на изложбата „ Ерже - илюстраторът, 60 години от приключенията на Тинтин “ в Брюкселския музей в влиятелния регион Иксел.

Но напоследък наследниците на Ерже - вдовицата му Фани Реми и брачният партньор й Ник Родвел, създатели на фондацията Moulinsart, държаща всички права върху Тинтин, считат, че работата не е била подарък, а просто издателят си я е задържал и не я е върнал.

„ Убеден съм, че тази рисунка е открадната от Ерже от фамилията на Кастерман “ - оповестил Ник Родвел пред Paris Match.

Според Филип Годан, един от откривателите на комиксите с приключенията на Тинтин, ескизът не е бил подарък, а бил прегънат неколкократно, тъй като Ерже го пратил на издателя си по пощата. На рисунката имало дупчици от телбод, които били същите като върху лист от писмо, съпровождащо пратката.

Въпросът за казуса с авторските права, които пораждат сред издатели и създатели, не може елементарно да бъде решен изключително със задна дата. Основната причина за това е, че до момента в който работят по някоя книга, художниците не възприемат рисунките си за произведение на изкуството. За това и издателите след публикуването на книгата, са можели или да запазят скиците, или да ги изхвърлят, или да ги върнат на художника.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР