на отоплителни тела, проведен от Асоциация “Активни потребители, показва, че

...
на отоплителни тела, проведен от Асоциация “Активни потребители, показва, че
Коментари Харесай

Плащаме почти 60% по-високи сметки за отопление с по-евтината техника

на отоплителни тела, извършен от Асоциация “Активни консуматори ”, демонстрира, че първокласен климатик може да спести на семействата към 250 лв. на отоплителен сезон. За да оказват помощ на повече консуматори да влагат в по-икономичен апарат, от асоциацията предизвикаха първата в България, с която семействата могат да спестят до към 300 лв..

Климатиците с висока оценка за качество, които са и доста по-енергийно ефикасни, сензитивно понижават сметките, демонстрира извършеният от асоциацията тест, до момента в който по-евтините и нискокачествени климатици носят обилни загуби, изключително след петата година на прилагане.

За да илюстрират данните от изследването, от Асоциация “Активни консуматори ” дават за образец два от моделите климатици, включени в тестванията - един с висока обща оценка, на цена от 2000 лв., и един с ниска, на цена от 750 лв.. За образец е даден апартамент от 50 кв.м. със междинна външна температура от 2 градуса по време на отоплителния сезон и приблизително прилагане 8 часа дневно, 30 дни в месеца. Нужната сила за непрекъсната температура от 22 градуса в жилището за този интервал е към 1500 kWh.

Климатикът от 2000 лв. ще употребява 348.84 kWh сила, тъй като за 1 kW употребена сила генерира 4.30 kW топлота (съгласно COP), а този от 750 лв. - 545 kWh сила, тъй като за 1 kW употребена сила генерира 2.72 kW топлота (съгласно COP). Изводът е, че сметката в края на месеца с по-скъпия климатик би била 87,21 лв., а с по-евтиния - 137,87 лв., което е близо 60% повече.

По този метод, месечната сметка за целия отоплителен сезон с качествения климатик излиза 436,04 лв., а с този от по-ниския клас - 689,33 лв.. Разликата за един отоплителен сезон сред първокласен климатик е 689.33 - 436.04 = 253.29 лева Това потвърждава, че с изключение на добавената тежест върху бюджета всеки месец, след петата година отопление с по-евтин климатик семействата действително ще търпят загуби. Сметката е следната: 5 х 253.29 = 1 266.45 лева или по този начин видяно: 2000 - 1266.45 = 733.55 лева

“Макар изследването да потвърждава, че “по-евтиното ” на процедура излиза “по-скъпо ”, първичната инвестиция в техника на по-висока цена продължава да е проблем за хората. Затова, Асоциация “Активни консуматори ”, за първи път в България, провежда акция “ ”, която дава опция за групова поръчка на висококачествени климатици, с която семействата могат да спестят до към 300 лв. при закупуване на климатик. ” Така Богомил Николов, изпълнителен шеф на разяснява информацията.

Участието в груповата покупка на асоциацията е изцяло гратис и всеки, който желае да се записва, с цел да получи оферта, може да го направи на този линк:, а регистрацията се смята за годна след удостоверение по имейл.Още потребни препоръки за икономисване на сила можете да видите тук:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР