На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране в

...
На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране в
Коментари Харесай

КЕВР: Проведе открито заседание за цената на природният газ

На намерено съвещание Комисията за енергийно и водно контролиране в профилиран състав „ Енергетика " разиска отчет по отношение на импортираното на 11.10.2021 година заявление на " Булгаргаз " ЕАД за одобряване на цена за месец ноември 2021 година, по която публичният снабдител ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. В сходство с условията за гласност и бистрота на институциите отчетът беше оповестен авансово на интернет страницата на регулатора. Поради оповестената изключителна епидемиологична конюнктура, с оглед недопускане спиране на работата на Комисията, откритото съвещание беше извършено отдалечено, с директно и виртуално присъединяване на заявителя посредством Програмата за връзки Skype.

След разбор, направен въз основа на показаните от „ Булгаргаз " ЕАД данни и документи и след направени калкулации според ценовия модел, в отчета на КЕВР се предлага цената на природния газ от 1 ноември 2021 година да бъде в размер на 124,76 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). За предходния месец октомври одобрената от регулатора цена е 94,54 лева./MWh.

На откритото съвещание изпълнителният шеф на „ Булгаргаз " ЕАД Николай Павлов направи разбор на динамичността на цените на природния газ на европейските пазари и предвижда, че вследствие на лекото намаляване през последните дни, цената на синьото гориво за българския пазар за м. ноември се чака да бъде по-ниска от препоръчаната в заявката на сдружението. Разчетите на публичния снабдител демонстрират, че тази цена ще бъде с 30 на 100 по-ниска от цените на европейските газови тържища. От „ Булгаргаз " ЕАД оповестиха, че всички нужни количества за българските консуматори са обезпечени като значим фактор за това са и нагнетените количества природен газ в ПГХ Чирен, които са с 15% по-големи в съпоставяне със същия интервал на 2020 година Николай Павлов акцентира, че макар забавянето на построяването на интерконектора IGB сдружението внася оптимално вероятни количества по контракта с Азербайджан. Те влизат в ценовия микс и обезпечават ценови изгоди за потребителите.

По мотив на изнесените от „ Булгаргаз " ЕАД данни ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов посочи, че с помощта на другите ценови формули доставяният природен газ от Азербайджан е над 4 пъти по-евтин спрямо цената по контракта с „ Газпром экспорт ", което е удобно за потребителите у нас. Като значим фактор, който може да промени ценовия тренд на европейските тържища ръководителят на КЕВР уточни вчерашното публично изказване на най-високо равнище от страна на Русия, с което се разпорежда от 8.11.2021 година „ Газпром " да усили газовите доставки за запълване на газовите складове в Европа. „ Регулаторът чака обновената цена, която на 1 ноември т.г „ Булгаргаз " ще внесе за одобряване от КЕВР, да бъде по-ниска спрямо в началото препоръчаната цена от 124,76 лева./MWh в заявката на сдружението от 11.10.2021 година ", съобщи в умозаключение доцент Иванов.

Предложението на публичния снабдител за цената на природния газ е съобразено с изискванията по комерсиалните контракти за доставка с ООО „ Газпром экспорт " и азербайджанската компания и споразуменията към тях. Във връзка с образуването на цената на вход на газопреносни мрежи според член 17, алинея 3 от НРЦПГ „ Булгаргаз " ЕАД е показало към заявката информация за общото количество природен газ за м. ноември 2021 година и относителния дял на количествата за социална доставка на природен газ, по програмата за освобождение на природен газ, както и по двустранните контракти за доставка на природен газ.
Предложената цена включва цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент по член 17, алинея 7 от НРЦПГ за активността „ социална доставка ", както и съставния елемент по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище „ Чирен " в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

При одобряването на цената на природния газ КЕВР регистрира декларираните планирани количества природен газ от импорт за вътрешния пазар, променените условия по контракта за доставка сред " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром экспорт ", изискванията по контракта за доставка с азербайджанската компания и споразуменията към него, както и усреднения валутен курс на Българска народна банка на лв. по отношение на задграничната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ. Правомощията на Комисията са само да откри дали заявката на " Булгаргаз " ЕАД дава отговор на условията на Наредба № 2 за контролиране на цените на природния газ и на договорите за доставка с сдруженията.

Решението за одобряване на цена за месец ноември 2021 година, по която „ Булгаргаз " ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, Комисията ще вземе на закрито съвещание на 01.11.2021 година

Откритото съвещание беше излъчено онлайн на интернет страницата на регулатора.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР