На около 85-90 километра от Варна, на северния бряг на

...
На около 85-90 километра от Варна, на северния бряг на
Коментари Харесай

Варненско село с нулева безработица посреща гости и за сватбен туризъм

На към 85-90 километра от Варна, на северния бряг на язовир Цонево, съвсем на границата сред Варненска и Бургаска област е ситуирано китното село Аспарухово. Ченге, както е остарялото име на селището, и както го назовават към момента доста от жителите на региона, е известно и известно със селския си и рибарски туризъм. В последните години обаче селото придобива популярност с изнесените ритуали за цивилен бракове, които се организират в него.

Всяка година броят на подписаните изнесени цивилен бракове в селото се усилват

Всяка година броят на подписаните изнесени цивилен бракове в селото се усилват, описа за Българска телеграфна агенция Мария Георгиева, която е при започване на втория си мандат като кмет на Аспарухово. Тя изясни, че Община Дългопол с решение на Общинския съвет е дал тази опция през 2011 година. През 2016 година в селото имаше шест подписани цивилен брака, идната година изнесените ритуали станаха 11, през 2018 година - 22, предходната година - 30, а през тази година досега имаме декларирани 40, изясни Георгиева и посочи, че поръчките са били доста повече, само че към 12 сватби са отсрочени за идната година поради ситуацията с ковид, тъй като гостите им са от чужбина. В селото има подписани изнесени бракове и с чужденци. През предходната година в селото е имало българо-френска женитба и по-голямата част от гостите са били французи. Кметицата споделя с усмивка, че на тази женитба е водила ритуала като длъжностно лице на български език, само че е имала помощничка, която е превеждала словото на френски. В селото са подписани и няколко смесени брака от България и Турция, също по този начин сред румънци и българи, и филипинци и българи. При последните обстановката с документите е била по-сложна, само че не и невъзможна, описа Георгиева.

Освен брачен туризъм в селото се практикува ловджийски и рибарски туризъм

Освен брачен туризъм в селото се практикува ловджийски и рибарски туризъм, изясни Георгиева. Тя добави, че достъпът до язовира е свободен. Много хора идват да почиват към ДЦоневоФ и на палатки. Около язовира има много красиви и екзотични места, само че туристите пазят чисто. Според нея към 30-40 % от туристите идват поради риболова. Тя сподели още, че има доста туристически обекти в региона, които са занемарени. Сред тях са скални манастири, като концепцията е да бъдат направени екопътеки за достъп до тях и социализацията им. Скалното катерене също е доста добре развито на ДЧудните скалиФ. Има и една околност ДМанастираФ, която се намира против ДЧудните скалиФ, там има манастир, само че разкопките занапред ще стартират да се вършат, с цел да бъде обозначен обектът.

Бургас ще развива брачен туризъм

В селото има 33 обекта за настаняване

В селото има 33 обекта за настаняване, три от които са в градеж, уточни кметицата. Трите обекта ще бъдат подготвени до няколко месеца. В селото има хотели, къщи за посетители и настаняване, състезателен комплекс с хотелска част. Регистрираните кревати в Аспарухово са 660, само че легловата база е незадоволителна, счита Георгиева. Основно почиващите в селото са българи, има и чужденци, само че главният поток са български жители. По време на коронакризата и по-драстичните ограничения при изключителното състояние се получи спад в визитите на посетители, само че от края на май още веднъж започнаха визитите, изясни Георгиева. В момента всичко се възстановява. В селото са готови и при възможна поява на екскурзиант, инфектиран с ковид. Общинският състезателен компрекс, който има потенциал 60 кревати, се употребява непрестанно, само че при потребност можем да реагираме и да изолираме инфектирания там, сподели тя.

Туризмът в селото е целогодишен, а спадът поради пандемията с ковид е най-малък

Туризмът в селото е целогодишен, а спадът поради пандемията с ковид е най-малък, сподели още Георгиева. През тази година е малко по-малък броя на почиващите, месеците на пандемия са оказали въздействието си. Спадът на туристи в селото е относително най-малък - може би към 20-30 %, което съгласно Георгиева е съвсем нищо. Не бих споделила, че рецесията се отрази чак толкоз зле и, че има чак толкоз огромен спад на почиващи. Хората идват, почиват, при нас имаме хотели на доста високо равнище със СПА-центрове. Гостите идват главно тук поради чистия въздух, тишината и спокойствието. Около селото няма замърсители, всичко е чисто и екологично, описа кметът. По думите й резервациите за Коледа и Нова година са завършили още при започване на годината. Последните две години се вижда, че фамилиите идват да почиват в селото за седмица. От чужбина в селото почиват доста румънци и руснаци.

В Аспарухово живеят непрекъснато към 10 фамилии руснаци и едно семейство англичани

В Аспарухово живеят непрекъснато към 10 фамилии руснаци и едно семейство англичани, както и още две английски фамилии, които са приходящи. Имот в селото имат и филипинци, които идват за три-четири месеца и отново си отпътуват. Те са семейство с три дечица, а парцелът им е до язовира. Кметицата описа, че филипинците даже са понаучили български език и се ДоправятФ с локалните.

Интересът към парцелите в Аспарухово е доста огромен. В селото има младежи, които избират и са останали да живеят и работят в Аспарухово, има и други, които живеят тук, само че работят и пътуват до Варна.

Училището в селото е закрито през 2013 година, а учениците учат в Дългопол и пътуват до общинския център с обезпечен от общината превоз. На територията на селото има детска градина, която се посещава от 30 деца. Кметицата описа, че от няколко турскоговорящи села от прилежащата община Руен, която е в Бургаска област, деца посещават градината в Аспарухово, тъй като хората са съобразителни и избират те да посещават това детско заведение, с цел да могат да научат и български език. Транспорт за децата от прилежащите села - Струя, Добромир, Билка, обезпечава община Дългопол, без значение че те са на територията на друга област.

Основният занаят в селото са туризмът и земеделието, безработица няма

Основният занаят в селото са туризмът и земеделието, а в бюрото по труда няма регистрирани от селото и безработица няма, продължава описа си кметицата. В селото няма и хора, наети по стратегиите за краткотрайна претовареност за поддръжка на чистотата в Аспарухово. Чистота се поддържа напълно от жителите на Аспарухово. От тази година в селото към този момент има и стоматологичен кабинет.

Читалището е с доста добре развита активност. По-голяма част от гостите, които идват, желаят да се допрян и до фолклора, тъй като селото е съхранило традициите, обичаите и достоверния си фолклор. Читалището има зала със сцена, която се употребява за спектакъл, събрания, кинопрожекции. Тя е със 100 седящи места.

В Аспарухово има женска група за достоверен фолклор от 20 дами и танцов състав с 20 девойки и 10 момчета. Тук се съблюдават безусловно всички празници. В селото се чества и Трифон Зарезан, играе се мъжко хоро във водите на язовира на Йорданов ден. 30 момчета са коледарите в селото.

През тази година поради обстановката с ковид няма да се организира третият фолклорен фестивал ДЧенге пее и танцуваФ през август. Участниците са от цялата страна, а през предходната година е имало посетители от Украйна.

В селото имат и черква - Света Петка. Тя е била в остарялото село, което е на дъното на язовира, и е преместена камък по камък в по-високата част. В нея се правят църковните ритуали при венчавките. През предходната година е изработен главен ремонт на покрива на църквата.

Етнографският музей в селото към този момент не съществува, а етнографската колекция е ситуирана в читалището на Аспарухово. През 2011 година той е бил продаден и там сега е хотелска част. В етнографската колекция могат да се видят съхранени обичайните мъжка и женска носии, станове за рогозки, черги и колани.

Кметицата признава, че всичко хубаво със селото се случва поради положителното взаимоотношение и разговор с общинската власт и локалния бизнес. В селото съвсем всички улици са асфалтирани. Нещата могат да се случват, не е невероятно, има форма и метод, стига да знаеш по какъв начин да го направиш, обобщава описа си Мария Георгиева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР