Русия може да вземе допълнителни мерки за ядрено възпиране, ако

...
Русия може да вземе допълнителни мерки за ядрено възпиране, ако
Коментари Харесай

Русия заяви, че може да вземе допълнителни мерки за ядрено възпиране, ако САЩ разположат ракети в Европа и Азия

Русия може да вземе спомагателни ограничения за нуклеарно въздържане, в случай че Съединени американски щати разположат ракети с дребен и междинен обхват в Европа и Азия, съобщи в изявление за РИА Новости външният министър Сергей Лавров, представен от Ройтерс.

През април Съединени американски щати оповестиха, че възнамеряват да разположат ракети в Индийско-тихоокеанския район в отговор на засилваща, съгласно преценката на Вашингтон, милитаризация на Китай, напомня Ройтерс.

Подобно разрастване на сили в предишното щеше да е неразрешено от основния Договор за очистване на ракетите със междинен обхват на деяние от 1987 година с Русия. През 2019 година Съединени американски щати се отдръпнаха публично от контракта с аргумента, че Москва го нарушава – обвиняване, което Кремъл отхвърли.

Москва дълго време предупреждаваше, че ще анулира мораториума, който предложи във връзка с разполагането на ракети със междинен и дребен обхват, в случай че Вашингтон извърши проектите си да разположи сходно въоръжение в Азия и Европа, написа Българска телеграфна агенция.

В изявлението за РИА Новости Лавров предизвести, че Русия може да бъде принудена да предприеме спомагателни ограничения.

„ Ние не изключваме спомагателни ограничения в региона на нуклеарното въздържане: в последна сметка американските ракети с предно базиране ще могат да доближават командните пунктове и местонахождението на нашите нуклеарни сили. Решенията по тези въпроси са от компетенцията на президента на Руската федерация “, съобщи Лавров.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР