На около 50 км от българската граница се намира малкото

...
На около 50 км от българската граница се намира малкото
Коментари Харесай

Ксанти/Царево и оцелялата легендарна българска часовникова кула

На към 50 км от българската граница се намира дребното градче Царево, което през днешния ден е по-известно с гръцкото си название Ксанти. По всяко време на годината по улиците на града може да се видят български коли и да се чуе българска тирада. Това е по този начин освен заради географската непосредственост, а на първо място, заради предишното и роднинските връзки сред хората от двете страни на границата, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Улиците, архитектурата, само че и външният тип на жителите на Царево доста наподобяват на някои от старите квартали от родопските градове у нас. Повечето дами вървят със забрадки, а кафенетата са най-вече изпълнени с мъже.

Ксанти/Царево, който се намира в Беломорска Тракия, дружно с Гюмюрджина /Комотини/ и Дедеагач /Александруполис/ са директно свързани с българската история, българското Възраждане и революционните битки за Освобождение през XIX и XX век, които води ВМОРО.

Днес в града живеят малко над 60 000 души. Над 1000 от тях публично са се преброили като българоезични мюсюлмани - помаци. Царево е обвързван със севастократор Момчил, този град е бил основен за владенията на севастократора.

Няма посетител на града, който да мине и да не се допре до главната забележителност на Царево - часовниковата кула, която гордо се извисява в центъра на града. Тя е издигната преди 153 години, през 1870 година от българомохамеданина Хаджи Емин Ага.

Днес на никое място не се загатва за създателя на кулата, само че има и нещо още по-недостойно, което малко на брой знаят: Преди 50 година гръцките управляващи вземат решение да взривят признака на града - красивата Часовникова кула, само че всеобщият протест на локалното население осуетява заличаването на остатъците от българското историческо завещание по тези места. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР