На официално събитие в Пловдив днес бе подписано споразумение за

...
На официално събитие в Пловдив днес бе подписано споразумение за
Коментари Харесай

Таляна ще споделя ноу-хау в областта на културата с пловдивския Капана

На публично събитие в Пловдив през днешния ден бе подписано съглашение за партньорство сред фондация " Пловдив 2019 “ и фондация " Иноватор “ и Сдружение " Таляна “ с което бе поставено начало на културен продан сред първия квартал на креативните промишлености Капана и квартал Таляна във Варна. Партньорството се осъществя в границите на плана " От А(рта) до Я(влението): Креативните квартали в България “, който завоюва финансиране по отворена покана за градовете претенденти на Пловдив 2019 и е част от формалната стратегия. Споразумението бе подписано от изпълнителния шеф на фондацията Кирил Велчев, Мартен Демирев и Сергей Петров от страна на сътрудниците. На събитието участваха още зам.-кметът от Варна Пламена Маринова и представители на организации и институции от двата града.

Кирил Велчев благодари за положителните хрумвания пристигнали от Варна по време на отворените предложения за градовете претенденти и напомни, че и сега квартал Капана чака още забавни оферти с състезанието за планове, който ще е отворен до началото на май.

" Искаме да създадем ново отношение към историческите ядра на двата града, да надградим модела от " Капана " и да въвлечем още градове в това “, сподели Мартен Демирев и добави, че чака още тази есен да започва първи по-мащабен конгрес за шерване на хрумвания. Следващата стъпка към която ще се насочат варненци е да създадат обществено изследване и събиране на архивни фотографии на квартала си.

Сред значимите цели на плана и съглашението са подпомагането и на други градове в България, които желаят да възобновяват и развиват креативен квартали, да обменят информация и потребни практики по отношение на развиването и обновяването на градски зони, черпейки от водещия опит на общността, организациите и институциите в Пловдив. Предстои по образеца на Капана варненският квартал да създаде своя тактика за развиване, да провежда цивилен конгреси и начинания за бъдещето на арт кварталите и градски зони в страната. Предстои партнирането да разшири обсега си като включи представители и на другите градове претенденти от Велико Търново и София.

Организаторите на плана си слагат за цел още да включват в своите действия и представители на бизнеса и организациите, работещи в " Капана ".

След подписването сътрудниците от морската столица подариха знаменца и сърчица с благопожелание за доста ползотворни и устойчиви начинания.

" Капана " е първият в България квартал на креативните промишлености. Заложен като дълготраен план на Фондация " Пловдив 2019 “, той притегля в една от централните, само че неоживени елементи на града, представители на креативните промишлености от Пловдив, страната и чужбина, като дава удобна и стимулираща среда за тяхното развиване.

За квартал " Таляна ", Варна: квартал " Таляна " заема част от остарялата Турска махала в морския град Варна. Кварталът е територия, която е част от компактния град със специфичен режим на запазване и най-наситената зона с исторически монументи в града. Запазена е присъщата варненска атмосфера на курортен приморски град с типичната жилищна архитектура. Застъпени са дребният и междинен бизнес в региона на дребната търговия и занаятите, хотелиерството и ресторантьорството.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР