На официална церемония бе представен и обсъден Отчетения доклад за

...
На официална церемония бе представен и обсъден Отчетения доклад за
Коментари Харесай

Административен съд-Видин отчете дейността си за изминалата 2022 г.

На публична гала бе показан и разискван Отчетения отчет за резултатите от активността на Административен съд-Видин през 2022 година В него взеха присъединяване всички съдии и правосъдни чиновници. Специални посетители на събранието бяха: арбитър Емилия Миткова – ръководител на първо поделение във Върховен административен съд, ръководителят на Окръжен съд-Видин – арбитър Илия Илиев и окръжния прокурор на Окръжна прокуратура-Видин - Ваня Ненкова.
В отчета си ръководителят на съда – арбитър Антония Генадиева означи, че образуването и придвижването на делата в Административен съд-Видин са съобразени с нормативните условия, както и че качество, експедитивност, срочност в правосъдното произвеждане са главните заключения, които се постановат от направения доклад за активността на съда.
За интервала от 01.01.2022г. до 31.12.2022г. новообразуваните каузи са 536 и 55 - неприключили от предходните отчетни интервали. Общият брой на делата за разглеждане възлиза на 591 бр., като от тях първоинстанционните административни каузи са 277 броя-- новообразувани и 35 - останали висящи от предходните години, а касационните новообразувани са 259 бр., а 20 бр. са останалите висящи към началото на интервала.

В взаимозависимост от органа, издал наказателното разпореждане, касационните каузи през 2022 година се разпределят по метода, показан на идната графика: с по-голям условен дял се отличават делата, свързани с активността на КАТ, РДГ, ДИТ, ИААА и Национална агенция за приходите.

Общо свършените каузи през отчетния интервал са 517, 252 от които са касационни и 265 - първоинстанционни. От свършените каузи през годината, 422 бр. са решени всъщност и 95 броя са прекъснати. 
Свършените 265 първоинстанционни каузи по периоди се разпределят, както следва:
- в период до 1 месец – 106 бр., което е 40 % от общият брой на свършените първоинстанционни дела;
- в период от 1 до 3 месеца – 110 броя или 42 %;
- в период над 3 месеца - 49 броя или 18 %.
Свършените касационни каузи през отчетния интервал са 252 бр., като в период до 1 месец са 105 бр. или 42%, в период от 1 до 3 месеца – 142 броя или 56 % и в период над 3 месеца - 5 бр. или 2 %. Останалите висящи в края на интервала каузи са 27 бр.
„ За бързината в администрирането и правораздаването в Административен съд Видин е индикативен и фактът, че от общо свършените 517 бр. каузи, 463 бр. са свършени в период до 3 месеца, което в процентно съответствие се равнява на 90 % “– посочи Председателя на съда.
За качеството на работата на съдиите от Административен съд Видин е индикативен резултатът от касационната инспекция на Върховния административен съд. През 2022г. от общо свършените 265 бр. административни каузи са обжалвани 89 бр. Фактът, че 68% от постановените правосъдни актове по административните първоинстанционни каузи, не са обжалвани е индикативен за положителната работа на магистратите. 
През миналата 2022 година, в Административен съд Видин продължи разглеждането на каузи с публичен и медиен интерес, а точно искови молби против Администрацията на Министерския съвет на Република България, Министерство на околната среда и водите, Регионална ревизия по околната среда и водите – Монтана, свързани с незаконосъобразни актове, дейности и бездействия на посочените органи в завода за неутрализиране на муниции и произвеждане на взривни субстанции „ Миджур ” в с.Горни лом, обл. Видин и тъжби против Решения на Общински съвет Видин, по отношение на признати промени и допълнения на Наредба на ОбС-Видин за установяване размера на локалните налози на територията на община Видин. Медиите и обществеността получаваха информация по придвижването на делата посредством прессъобщения, както и посредством уточняващи изявленията.
В умозаключение арбитър Генадиева заключи: „ За поредна година Административен съд Видин реализира извънредно положителни резултати, осъществени с помощта на капацитета, желанието и отговорността, с които съдиите и правосъдните чиновници изпълняваха служебните си отговорности. Всеки от съдиите и правосъдните чиновници заслужава самопризнание за свършената работа, за гражданската си героизъм и кураж, с които работи, изключително в изискванията на недостиг на доверие и незадоволеност на обществото от правосъдната система. Вярвам, че положените през миналите години старания са причина за предстоящ триумф в реализиране на задачите пред правосъдната система – отстояване на нейната самостоятелност, качествено правосъдие и реализиране на по-висока правна сигурност и доверие. “
Председателят на Окръжен съд-Видин – арбитър Илия Илиев и окръженият прокурор на Окръжна прокуратура-Видин Ваня Ненкова поздравиха управлението на съда, съдиите и правосъдните чиновници за постигнатите доста положителни резултати.
Съдия Емилия Миткова – ръководител на първо поделение във Върховен административен съд, поздрави всички за прелестните резултати, за бързината и отличната работата в екип на съдии и правосъдни чиновници.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР