На ниво реторика се намираме в абсолютно същата ситуация, в

...
На ниво реторика се намираме в абсолютно същата ситуация, в
Коментари Харесай

Георги Киряков: Вероятно ще се стигне до вътрешно разцепление в редиците на ПП

" На равнище изразителност се намираме в безусловно същата обстановка, в която бяхме след предходните избори октомври. Тогава имаше някаква вяра, че може да се сформира някакво ръководство, в този момент гласоподавателите към този момент виждат ясно, че няма никакви изгледи да се сформира устойчиво болшинство, постоянно ръководство. Избирателите учат по-бързо от политиците. "
Това мнение изрази пред БНР политологът Георги Киряков.

И в тази акция, въпреки и постна, главната визия беше какво ще се прави на локалните избори. Политиците мислят още занапред за локалните избори, регистрира Киряков.

Относно тезата за разединение на обединението ПП–ДБ Киряков уточни, че това е следващата коалиция, която минава " по този добре утъпкан път " и че за този вид партии, в така наречен градска десница, това е непрестанен развой през годините.

" Постоянен развой на делене и събиране сред тези хора. Такива амплитуди, които непрекъснато се случват измежду тези обединения. Този път мотивът е опцията да се сформира някаква форма на постоянно ръководство, някаква платформа за ръководство дружно с ГЕРБ. "

Скрито неодобрение в Политическа партия е имало още преди акцията, около реденето на листи, само че опцията да бъдат първа мощ е туширала тези настроения. Сега при 9 депутатски места по-малко, т.е. " някой е " изгорен " и няма да взе участие в играта, " тези настроения излизат на повърхността като някаква кал, която е разбутана ", разяснява Георги Киряков. По думите му има вътрешни фракции, които са се борили за въздействие върху самата партия, само че напрежението е било туширано поради " съществуването на задоволително доста властови запас, който е могъл да бъде разпределен ".

Според Киряков от позиция на партийните теории това значи, че самата партия е основана не толкоз за реализиране на политически цели, колкото поради " облекчаване на личностни апетити ".

" Много е евентуално да се стигне до вътрешно разединение в редиците на Политическа партия и това се вижда ясно. Очевидно е имало и преди този момент такива тлеещи настроения. "

Без депутатите от Политическа партия ще бъде доста по-трудно основаването на болшинство в Народното събрание, даже единствено с народните представители на Демократична България, които са повече от тези на предходните избори, което пък е измежду аргументите за напрежението сред Политическа партия и Демократична България, счита политологът.

" Тогава би трябвало да бъде включен още един състезател. Кой ще бъде този състезател? Има Такъв Народ ли? Независимо по какъв начин са били вкарани в този парламент - дали със лични старания, дали благодарение на някой различен. Това са хората, които унищожиха предходна коалиция, в която участваха, предходно ръководство. Или с Движение за права и свободи? (…)И тук ще имаме доста условности за поддръжка на Демократична България на една такава платформа. Българска социалистическа партия е отново в обстановката, в която беше след предходните избори – вътрешни крамоли, обвинявания, има още какво да чисти вътре в себе си, с цел да може да бъде потребен участник в тези процеси. Българска социалистическа партия е малко евентуален претендент за една такава коалиция. Ако Българска социалистическа партия взе участие, тогава пък Демократична България няма потребност да взе участие в такова ръководство, в случай че ГЕРБ и Движение за права и свободи са решили да вършат някакво болшинство. "

Какъв е ходът на Борисов в сегашната обстановка?

ГЕРБ мълчат, тъй като им се постанова да сформират първи болшинство. ГЕРБ е в доста неприятна обстановка. Ако не съумеят да сформират болшинство с първия мандат, ще се върти към изборната рулетка и отново ще би трябвало да се оправдават за какво не могат да образуват болшинство, посочи Георги Киряков.

ГЕРБ обаче ще бъдат доста малко ощетени, за разлика от обединението ПП-ДБ, в случай че там се върви към разпад и независимо явяване на идващите избори, предвижда още политологът.

" Възраждане " към момента не са достигнали капацитета, който имаха Обединени патриоти преди време, означи още в разбора си той.

" Има още къде да качват, не са достигнали тавана си, само че този таван е забележим и то не занапред, той е забележим от десетилетия. "

Запитан вероятен ли е кабинет вид " Димитър Попов ", Киряков сподели, че по-скоро е вероятен кабинет вид " Габровски ".

" Другият вид е да се търси форма на поддръжка от Демократична България, в това число Политическа партия, колкото и в този момент да се бият в гърдите, че няма да вземат участие, да се поканят някакви доста положителни специалисти от техните среди. По-вероятно е отново да се търси отново формула вид " Габровски ". Сега не знам кой професор ще извадят. Вече всичко от ръкавите е извадено. Няма никакви аса там. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР