На нея са прогнозирани вероятностите за наднормено, нормално или поднормено

...
На нея са прогнозирани вероятностите за наднормено, нормално или поднормено
Коментари Харесай

Лошо Ни Се Пише! През Лятото Ни Очаква Екстремно Време, Такова Чудо Не Е Било!

На нея са планувани вероятностите за наднормено, обикновено или поднормено лято на европейския континент и площите към него. В горната част от картинката е показана оценката на вероятността за по-топло от нормалното лято. Видимо, за съвсем целия континент, тя е надалеч над 50 на 100.

В средата и долу са прогнозите за вероятността лятото да бъде околонормално в температурно отношение и надлежно да бъде хладно, т.е със междинни температури, по-ниски от нормалните.

Видно от картите, тези вероятности са надлежно под и много под 50 на 100.

Още по-любопитна е вероятностната прогноза за това, лятото да бъде с температури доста над или доста под нормалните.

На долната карта са посочени по региони вероятностите за двата крайни квинтила. Въпреки непознатият за мнозина термин, в случай че се абстрахираме от задълбочаване в статистическите глъбини и терминология, няма нищо комплицирано. На картата в действителност е показана прогнозата за реализация на един от петте разновидността: доста хладно, хладно, обикновено, наднормено или доста наднормено лято. Обичайно, най-вероятни са междинните категории, само че в тази ситуация английската метеослужба планува мощно деформиране на графиката вдясно, т.е доста по-вероятен е разновидността да се осъществя доста горещо лято.

За нашата страна вероятността за прекомерно хладно лято на практика отсъства, тя е под 5 на 100.

В същото време, опцията лятото да бъде с температури доста над нормалните е оценена на към и над 50 на 100, а за елементи от Черноморието, цялата Дунавска низина и някои централни и южни региони, тази възможност е даже в рамките над 60 до 100 %, написа Дир.бг.

По този метод, вероятността за доста наднормено лято е над един порядък - повече от 10 пъти по-голяма от тази за реализация на хладно лято. Да благодарим ли на световното стопляне?

Какво плануват другите метеоцентрали?

Прогнозата на американската НОАА и на още десетина дълготрайни модела на канадските и американски институции, издаващи сходни прогнози, са също, в огромното си болшинство, за наднормено лято, като предвижданите аномалии по отношение на класическия 30-годишен интервал са от към 1 до 3-4 градуса приблизително за сезона.

Прогнозата на китайския Пекински климатичен център (BCC), също планува сезонна особеност за нашата част на континента от към 2 градуса
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР