На национално ниво да има още две величини за минимални

...
На национално ниво да има още две величини за минимални
Коментари Харесай

Предлагат минимална заплата според образованието

На национално равнище да има още две величини за минимални работни заплати – за работещ със приблизително обучение и за подобен, който има висше, и те заемат длъжности, за които се изисква съответното обучение. Това е една от фундаменталните промени в законодателството, за които КНСБ упорства по отношение на транспонирането на Директивата за съответните минимални работни заплати и поощряване на груповото трудово договаряне, изясни президентът на синдиката Пламен Димитров.

Тези минимални заплати ще са над националната МРЗ, която е за нискоквалифициран труд, и ще е ясно, че щом работещият има такова обучение, не може да му се заплаща по-малко. След тези величини идва и груповото договаряне на началните заплати на браншово равнище. В България то не е развито и би трябвало да бъде законодателно укрепено. Предлагаме да се договарят стартови заплати по 85-те стопански действия на националния класификатор, с главните длъжности и специалности.
 
Предложенията за законодателни промени, направени от КНСБ, са предоставени за разискване с работодателите. Срокът за транспонирането на директивата пък е до 15 ноември тази година.
 
Много от съответните ѝ записи генерират спомагателни права на служащите и отговорности на работодателите, свързани с груповото договоряне на заплатите. Поне пет закона би трябвало да бъдат изменени в резултат на директивата, уточни Димитров.

Той изясни, че главният закон, който би трябвало да се промени, е Кодексът на труда. КНСБ предлага в него да има напълно нова глава, която да е за трудовото заплащане. “В нашето трудово законодателство няма изясненост по какъв начин се образува съществена, брутна заплата, какви бонусни системи има, възнаграждение по правила и разценки. Има го отчасти в две наредби – от 1991 и от 2007 година
 istock istock
Второто направление пък е по какъв начин се договаря това възнаграждение ”, уточни Димитров и подсети, че в Кодекса на труда към този момент бе несъмнено, че МРЗ е 50% от междинната заплата за страната и тъкмо по този начин тя бе избрана от 1 януари тази година. Директивата обаче споделя, че това е референтна стойност. За да бъдат съответни минималните заплати би трябвало от време на време да се мерят по отношение на средствата, нужни за прехрана. През март МОТ одобри формулировка какво е заплата за прехрана, по какъв начин се пресмята тя, като главните категории са четири – храна, здравеопразване, обучение и жилища. Методиката би трябвало да бъде час по скоро направена на национално равнище, настоя Димитров.

Фирмите свиват нарастването на заплатите

Президентът на КНСБ изясни още, че от Директивата за съответните минимални работни заплати произтича и обвързване на страните членки да охраняват правото на синдикално сдружаване. След дълга битка конфедерацията съумя да реализира смяна в Наказателния кодекс през август предходната година, с която се криминализира нарушаването на правото на синдикално сдружаване. Директивата споделя, че единствено синдикати могат да договарят заплатите през КТД.

“Следователно охраняването на правото на сдружаване, както директивата споделя, е в действителност първата борба, която би трябвало да бъде извоювана – в главите на работодателите, на служащите – да знаят, да я изискват и ползват. Ние, посещавайки предприятия в границите на акцията, в случай че имаме сигнали за нарушение на това право, ще търсим реакция за коригиране. Ако няма такава, ще селектираме най-агресивните работодатели ”, безапелационен бе президентът на КНСБ. Той изясни, че на всички би трябвало да стане ясно, че разпоредбите са изменени и при нарушавания, конфедерацията ще реагира в съда. Ние сме решени някой, който нарушава това фундаментално право, да влезе в пандиза за наставление на всички останали, предизвести Димитров.
 istock istock
Той изясни още, че Директивата за съответните минимални работни заплати би трябвало да бъде прилагана дружно с Директивата за транспарантно възнаграждение, призната през юни предходната година. “Тя, казано на човешки език, когато влезе в законодателството, ще прати в историята т.нар фирмена загадка на заплатите.

Всички работодатели ще бъдат длъжни да разгласяват на уеб страниците си заплащането по категории личен състав, диапазони, начални заплати. Основната ѝ цел е да не се позволява деформиране на заплащането сред мъже и дами, само че ще реализира задачата за бистрота на заплащането в България. Затова би трябвало да бъдат гледани в симбиоза при транспонирането им ”, безапелационен бе Димитров.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР