На кръстопътя между улиците, носещи имената на Ана Маняни и

...
На кръстопътя между улиците, носещи имената на Ана Маняни и
Коментари Харесай

Първо лятно издание на празника българското кино в Рим

На кръстопътя сред улиците, носещи имената на Ана Маняни и Марчело Мастрояни, в сърцето на Вила Боргезе, от 28 юни до 1 юли се завръща за единадесети път Празникът на българското кино. За първа година прожекциите ще се проведат в просторния спектакъл навън, освежен предходната година в памет на огромния италиански режисьор Еторе Скола. На събитието, с което ще бъде публично закрит културният календар за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в Рим, по традиция ще участва делегация от режисьори, артисти и създатели на филмите включени в програмата. За празника в Рим ще дойде и новият изпълнителен шеф на НФЦ Жана Караиванова.

Тазгодишното издание ще се открие с нашумелия „ Възвишение “ в наличието на режисьора Виктор Божинов, актьорите Алек Алексиев и Герасим Георгиев – Геро и композитора Петър Дундаков. Дългоочакваната екранизация на едноименния разказ на Милен Русков беше отличена с премията за най-хубав филм в Балканския конкурс на 22-я София Филм Фест.

На идващия ден режисьорът Зорница София ще показа „ Воевода “. Лентата е основана по мемоари на очевидци и описа "Румена челник " от класика Николай Хайтов, който разкрива същинската история на Румена - майка, принудена да остави дете и дом и да се наложи в суровия мъжки свят на 19 век. Ролята на дребното момиче извършва дъщерята на Зорница София - Ники-Амрита.

Програмата продължава с някои от най-интересните ленти, основани през миналата година: на 30-ти юни актьорите Веселин Павлов и Весела Бабинова ще показват „ Вездесъщият “ на режисьора Илиян Джевелеков, който през 2017 стана притежател на „ Златна роза “ за най-хубав филм. За прожекцията на сантименталната комедия „ Привличане “ на Мартин Макариев идват актьорите Яна Маринова и Башар Рахал , а за представянето на „ Нокаут, или всичко, което тя написа “, публиката в Рим ще има опция да се срещне с режисьора Ники Илиев и артиста Орлин Павлов.

Специално място е отделено на филмите, въодушевени от творбите на най-разпознаваемия в Италия актуален български публицист – Георги Господинов. Филмът-омнибус „ 8 минути и 19 секунди “ събира шест негови къси истории, снимани от българските режисьори Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Надежда Косева, Теодор Ушев, Владимир Люцканов. В същия ден ще бъде прожектиран и късометражният анимационен филм по едноименния роман на Господинов „ Сляпата Вайша “, на режисьора Теодор Ушев, който през 2017 беше номиниран за „ Оскар “.

Празникът ще бъде закрит от режисьора Стефан Командарев и актьорите Васил Банов и Герасим Георгиев – Геро с прожекция на „ Посоки “, част от формалната селекция в категория "Особен взор " на Международния кино фестивал в Кан през 2017.

Празник на българското кино в Рим се провежда от Българския културен институт в Рим, с помощта на съдействието на Министерството на Културата на Република България и НФЦ.

NOVA е медиен сътрудник на събитието.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР