На Консултативния съвет по национална сигурност препотвърдихме единната българска позиция,

...
На Консултативния съвет по национална сигурност препотвърдихме единната българска позиция,
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин, БСП: Беше важно да препотвърдим единната българска позиция за Република Северна Македония


" На Консултативния съвет по национална сигурност препотвърдихме единната българска позиция, която бе отстоявана и досега - условие от северномакедонската страна във връзка с съблюдаване на контракта от 2017 година и като основа - декларацията на Народното събрание от 2019 година и преговорната позиция, направена също през 2019 година Това беше значимо, тъй като и в този момент в Народното събрание има четири нови обединения, които не бяха част от оня консенсус през 2019 година - Политическа партия, Има Такъв Народ, Демократична България и " Възраждане ". Те на процедура се причислиха към този консенсус и считам, че това беше значимо обръщение. " Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия.

" Вторият значим миг е, че не слагаме нови условия пред северномакедонската страна, а чакаме да изпълнят досегашните. Акцентираме изключително върху съблюдаване на правата на македонските българи в Република Северна Македония. Това е проблем, който се задълбочи през последната година и ние ще бъдем безкомпромисни във връзка с спазването на техните права ", посочи той.

По неговите думи не по-маловажен детайл, който дава и задоволително поддръжка и мощ на премиера Кирил Петков, е, че не трябва решение по този въпрос на България да бива обвързвано със периоди. То може да бъде обвързано само с осъществяване на уговорките на Република Северна Македония и надлежно на условията на България от преговорната позиция. " Ако те бъдат осъществени, несъмнено, България би желала да отвори допустимо най-скоро вратата на Република Северна Македония. Но в случай че това не се случи, това няма по какъв начин да стане и то не може да бъде резултат от външен напън ", акцентира Вигенин.

" Ние не можем просто да стоим и да чакаме. Ние би трябвало да бъдем дейни и приветствахме самодейността на ръководещата коалиция да се опитаме да внесем нова динамичност в процеса, да създадем нови работни групи, които да подтикват съдействието сред България и Република Северна Македония в стопанската система, културата, инфраструктурата и така нататък ", уточни Кристиан Вигенин за консенсуса, реализиран на КСНС при президента.

Социалистът акцентира, че няма по какъв начин България да се откаже от историческата истината и от своята история.

" Кога ще дадем зелена светлина за стартирането на договарянията зависи напълно от скоростта, с която Република Северна Македония ще извършва уговорките, които към този момент са поели и надлежно уговорките, които ние желаеме от тях. Важно е да се подчертае, че това не е единствено двустранен въпрос. Изпълнението на тези задължения по контракта би трябвало да бъде част от оценката на Европейски Съюз за осъществяването на уговорките на Република Северна Македония. Това е кардинален въпрос при всяко едно разширение - страната претендент да е изчистила двустранните въпроси със страните членки ", изясни Вигенин.

По думите на заместник-председателя на Народното събрание доста от нашите европейски сътрудници към този момент са разбрали, че България няма по какъв начин да даде зелена светлина на Република Северна Македония въз основа на това, че Европейската комисия или някой различен сътрудник е упражнил напън за допускане на северномакедонската страна.

За визитата на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония Вигенин сподели: " Ние отиваме там, с цел да кажем още веднъж своите причини, какви са нашите условия, да се опитаме да внесем по-голяма динамичност в процеса и да покажем, че сме градивни и желаеме да решим тези проблеми. Премиерът Кирил Петков не отива в Скопие, с цел да търси някаква договорка, отива с позицията от КСНС, която не трансформира българските условия. Смятам, че това ще бъде оценено от европейските ни сътрудници. "

" В последните няколко години парламентарните контакти сред България и Република Северна Македония бяха оставени на назад във времето. Сега ще се опитаме по линия на парламентарните комисии, освен външна и комисията по европейските въпроси, само че и секторните комисии, да открият такива контакти, да разменят визити, надлежно групите за другарство в двата Народното събрание да осъществят този разговор. Сигурен съм, че ще има благоприятни условия за разнообразни парламентарни конференции, срещи на български народни представители в Република Северна Македония и назад. Ще се постараем Народното събрание да даде своя принос в активизирането на разговора, а това, от своя страна, да сътвори атмосфера, в която и сложните въпроси ще могат да бъдат решавани по-лесно ", сподели още Кристиан Вигенин.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР