На кометата 67Р (Чурюмов-Герасименко) са открити условия, необходими за възникването

...
На кометата 67Р (Чурюмов-Герасименко) са открити условия, необходими за възникването
Коментари Харесай

На Чурюмов-Герасименко има условия за възникване на живот

На кометата 67Р (Чурюмов-Герасименко) са открити условия, нужни за възникването на живот, се споделя в известие на Европейската галактическа организация (ЕSА), която координира задачата Rosetta.

Сондата Philae е разкрила 16 органични съединения на повърхността на 67Р, наситени с въглерод и азот, в това число съединения, които до момента не са откривани на комети. Както означават учените, някои от тези съединения „ играят основна роля в синтеза на аминокиселини, захари и нуклеини “, явяващи се нужни съставни елементи за зараждането на живот.

„ Например формалдехидът е задействат във образуването на рибоза, производна от която се явява съставен елемент на ДНК “, споделят от организацията.

Както считат учените, съществуването на такива комплицирани молекули в кометата, зародили в интервала на възникване на Слънчевата система, свидетелства за това, че химичните процеси може да са играли кючова роля в съдействието на образуването на условия за пораждане на живот.

По-рано Макс Уолис от Кардиифския университет и Чандра Викрамасингх, шеф на Бъкингамския център по астробиология, изрекоха догадка, съгласно която на 67Р в обилие могат да участват микроби с извънземен генезис.

Именно наличието на живи организми под ледовете разрешава да се обяснят присъщите особености на кометата – да вземем за пример богатата на органични съединения черна кора. Потвърждаването на тяхната доктрина е невероятно, защото нито орбиталният уред Rosetta, нито модулът Philae разполагат с уреди, които могат да търсят следи от живот.

Мисията Rosetta се координира от ЕSА с присъединяване на нейните членки страни, както и от НАСА. Данните, получени с нейна помощ, са нужни за пояснение на процесите по еволюция на Слънчевата система и появяването на вода на Земята. Мисията включва орбитален уред и спускаем модул. На 12 ноември 2014 година сондата Philae казна на повърхността на кометата 67P (Чурюмов-Герасименко). Това е първото меко кацане на тяло от Земята върху ядро на комета.

Пикът на проучванията ще бъде на 13 август 2015 година, когато кометата ще се приближи на минимално разстояние до Слънцето, а приключването на вещество от нейната повърхнина ще протича с оптималната скорост.

На 23 юни 2015 година ESA анонсира продължение на задачата Rosetta до септември 2016 година. Планира се орбиталният транспортен съд да се спусне на повърхността на Чурюмов-Герасименко, напомня Lenta.ru.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР