На жителите на южната украинска област Херсон беше предложена евакуация

...
На жителите на южната украинска област Херсон беше предложена евакуация
Коментари Харесай

Цивилни жители от Херсон бягат в Русия

На жителите на южната украинска област Херсон беше препоръчана евакуация и се чака хора от там да стартират да идват в Русия през днешния ден, осведоми Reuters.

" Предложихме на всички поданици на Херсонска област, в случай че желаят, с цел да се предпазят от следствията от ракетните удари да отидат в други райони ", съобщи във видеопослание назначеният от Русия началник на Херсонската администрация Владимир Салдо. Хората би трябвало да " изоставен дружно с децата си ".

Според него предлагането се отнася най-вече за жителите на западния бряг на река Днепър. Това включва и районната столица - единственият огромен украински град, който Русия е превзела недокоснат след нахлуването си през февруари.

Първите цивилни, бягащи от Херсон, би трябвало да дойдат в съветската Ростовска област в петък.

Херсон е една от четирите отчасти окупирани украински провинции, които Русия твърди, че е анексирала през последните седмици, и евентуално най-стратегически значимата. Тя управлява както единствения сухопътен път към полуостров Крим, който Русия завзе през 2014 година, по този начин и устието на Днепър - река с дължина 2200 км, която разделя Украйна.

От началото на октомври украинските сили пробиха фронтовата линия на Русия и реализираха най-големия си нападателен удар в южната част на страната от началото на войната. Оттогава те напредват бързо по западния бряг, като се стремят да отрежат съветските войски от линиите за доставяне и пътищата за бягство през него.

Бягството на цивилни жители от Херсон би било удар по изказванията на Русия от предишния месец, че е анексирала към 15 % от територията на Украйна и е включила към нея територия с размерите на Португалия.

Русия е назначила доста от най-добре подготвените си бойци за отбрана на западния бряг на Херсон. Но тези сили могат да бъдат снабдявани единствено през реката, която е необятна няколко километра и има няколко прехода.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР