На извънредното заседание депутатите приемат на второ четене бюджетите на

...
На извънредното заседание депутатите приемат на второ четене бюджетите на
Коментари Харесай

Депутатите обсъждат на второ четене бюджета на ДОО за 2022 г.

На изключителното съвещание депутатите одобряват на второ четене бюджетите на държавното публично обезпечаване и Националната здравноосигурителна каса за 2022 година

Народните представители започнаха работа по законопроекта малко след 17.00 часа. Дебат с е заформи по заглавието на законопроекта , само че той бе мотив за цялостни мнения за бюджета на ДОО за годината.

Джейхан Ибрямов от Движение за права и свободи разяснява, че най-общо приказваме за един годишен проект за систематизиране на разноски и доходи и механизъм за възстановяване на виталното ниво на хората.

" Страната се намира в криза, дълбока рецесия, само че предлаганият бюджет, който и през днешния ден ще преглеждаме е на изядената пица ", сподели още Ибрямов. Според него, в случай че се пратят хората да ядат пасти, там една паста коства 8 лева, а кафето е 4 лева " Не знам до какво положение бихме се озовали в актуалната бюджетна процедура и какво предлага актуалният бюджет. Абсолютно нищо. Ние би трябвало да гласуваме за нищо, само че да приемем нещо като бюджет ", сподели още депутатът от Движение за права и свободи. Той посъветва министър Гьоков, министър-председателя, вицепремиера и министър на стопанската система да намерят механизми и действителни способи за свалянето на инфлацията посредством разнообразни подходи и за храни от първа нужда.

Председателят на Социална комисия и народен представител от Политическа партия Искрен Арабаджиев съобщи, че от последните два месеца е чул доста рецензии, че са неопитни.

" Периодът сред първо и второ четене на бюджета на ДОО за 2022 година мина без изненади. Открои се забавно събитие. Предложеният бюджет съумя да накара най-големите му критици да си опонират. Първоначално бил проинфлационен, наедрял, разхитителен, само че самите те оферират обилни обществени разноски в обществената сфера. За страдание, постъпилите оферти касаят обособени параметри на пенсионната система. Дълги години ставаме очевидци на това, че измененията на парче задълбочават проблемите. Вече плуваме в море от задоволително проблеми освен в пенсионната система. Време е да се захванем с тях, а не да си сътворяваме нови ", добави още Арабаджиев.

Александър Иванов от ГЕРБ-СДС също направи изявление.

" Изказваме се по заглавието, тъй като сред първо и второ четене има оферти и в огромната си част не бяха признати. На сътрудника, който се изрича преди мен му предлагам в цялостната вероятност четиригодишно ръководство той да излезе и да промени наименованието на закона и да не е Закон за ДОО за 2022 година, а да е за три месеца от 2022 година По ваши думи от ръководещото болшинство този закон ще е за три месеца ", сподели още Иванов.

Той акцентира, че българските пенсионери са излъгани, а много обществени заплащания са понижени в миг на рецесия. " Колкото и предложенията да са обществено ориентирани съгласно вас, главният аршин е битката с бедността и инфлационните процеси. Промяната се вижда отчетливо, за жалост в покачващите се трендове в цените ", добави още Иванов.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР