На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН в

...
На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН в
Коментари Харесай

Боби Бобев: Създаването на косовската армия не е приумица

На изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в понеделник президентът на Сърбия Александър Вучич разгласи, че е " доста обезпокоен, доста угрижен и даже малко изплашен " за сигурността на района, откакто в края на предходната седмица Народното събрание на Косово даде зелена светлина на сформирането на косовска войска. Колко рисково е основаването на тази войска за мира на Балканите? По тематиката в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия разговаряхме с Боби Бобев, някогашен дипломат на България в Албания и Косово, основен помощник в Института за Балканистика към Българска академия на науките.

Според Бобев Косово се ръководи чрез една напълно съвременна демократична конституция. По него думи става въпрос за една страна, която се ръководи по напълно естествен метод, има доста съществени проблеми на първо място в връзките си в Сърбия, и която има да наваксва една доста огромно закъснение.

Резолюция 12 44 постановява, че единствената въоръжена мощ в Косово е структурата на НАТО, в която вземат участие военнослужещи от няколко страни. Създаването на войска на Косово не е някаква прищявка. Тя е обоснована от интернационален документ, сподели Бобев.
Боби Бобев: От предишния петък ние имаме сили за сигурност на Косово с мандат да пазят териториалната целокупност и суверенитета на Косово, войска от 5000 души с 3000 запаса, леко въоръжена, без авиация, без бронетанкови съединения, която би трябвало да извършва своите функционалности.
Бобев изясни, че Сърбия постоянно е смятала Косово за част от своето историческо завещание. Но той е на мнение, че Сърбия няма от какво да се опасява. Тяхната войска е от 30 000 души и съотношението на силите не е равно.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР