На извънредните парламентарни избори на 2 октомври жителите наПловдиви областта

...
На извънредните парламентарни избори на 2 октомври жителите наПловдиви областта
Коментари Харесай

Бивш председател и зам.-председател на парламента, екс премиери, вицепремиери и министри в битката за Пловдив

На изключителните парламентарни избори на 2 октомври жителите наПловдиви региона ще изберат 22-ма от депутатите в 48-то Народно заседание. Всеки от дватамногомандатни изборни региона - Пловдив-град и Пловдив-област- ще имапо 11народни представители. Водачи на листите садоскорошниятпредседател наНародното събраниеНикола Минчеви заместник-председателят на Народното събрание Кристиян Вигенин, някогашният министър председател Бойко Борисов, някогашният длъжностен министър председател Стефан Янев, Христо Иванов, който бе вицепремиер и министър на правораздаването в служебния кабинет на Георги Близнашки, както ибившиятвицепремиер и районен министър Гроздан Караджов.

„ Продължаваме промяната “вПловдивзаложи набившияпредседател на Народното събрание Никола Минчев.На последните избори тук листатаоглавявашелидерът на политическата мощ Кирил Петков. Втори след Минчевсегае изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на хранитепроф. Христо Даскалов, който заемаше същото мястои наизвънреднитеизборипрезминалата година.Следващи в листата сачетиримадепутати от " Продължаваме промяната " в47-ото Народно събрание - Росен Костурков, Венцислава Любенова,Александър РакшиевиНиколай Ангов.

Инж. РосенКостурков, който бе един от най-активните народни представители, е отновоначело на листата в Пловдив-област. След него сасъщодвама депутати от последния парламент –юристътСтойо Стоев и Гергана Данева, която бе зам.-председател на Комисията по културата и медиите.На четвърто място е някогашният зам.-министър на земеделието Иван Христанов, което е заявкана политическата мощ за готвени промени вполза на земеделските производители.

„ Продължаваме промяната “ се бориза 5 мандата в Пловдив и 4 в региона.

Депутат в идващото национално заседание сигурно няма да бъде някогашният кметна ПловдивИван Тотев, койтоне е в кандидатските листи на ГЕРБ. В тях липсва иексобластниятуправител Дани Каназирева, която също бе депутатв 47-то Народно събрание.По традиция лидер на листата в Пловдив е водачът на ГЕРББойко Борисов,но нормално тойотказва да стане депутатот 16 МИР. Втори след него еекологътдоц. Стефан Шилев, атрети -бившият министър на културата Вежди Рашидов, койтоне се кандидатира на нито един оттрите парламентарни вота предходната година. След негосадосегашниятнароден представител – юристътРадомир Чолаковибившият началник на летище Пловдив-Спас Шуманов.Влистатана претендентите за депутати на ГЕРБ липсватобщински съветнициот пловдивските структури на партията.

На мястото на Дани Каназирева,водачвПловдив-област ебившиятдиректор на Агенцията по инвестицииДесислава Трифонова.С това решение от ГЕРБ дават поръчка към бизнеса от Тракия икономическа зона и развиването на района като максимален промишлен център в страната.На второ място в регионалната листа е доктор Иван Червенков, бившдиректорна асеновградската болница, който беше народен представител ив предходния парламент.

ГЕРБ се борятзапоне 4мандатаотПловдив и4отобластта.

Очаквано отпред на листатанаКоалиция „ Демократична България – Обединение “е водачът на " Да, България " Христо Иванов, който за четвърти път ще е лидер на Демократична България в Пловдив.Навторо място в градската листаебившият регионален шеф Йордан Иванов от ДСБ(на мястото на Манол Пейков), който оглавява и листата накоалицията вПловдив-област. Трети е доктор Борислав Матеев - един от учредителите на " Да, България ",който се бори за идеята на фамилиите с репродуктивни проблеми. В листата са и3-ма от общинскитесъветници на Демократична България в Пловдив: Веселина Александрова, Владимир Славенски и Веселка Христамян.

Като лидер на регионалната листа Йордан Иванов заема мястото от предходната година на Велизар Шаламанов - зам.-министър на защитата в интервала 1998-2001 година, койтона тези избори не е претендент за депутат.

Коалиция „ Демократична България – Обединение “ ще се бори най-малко за 3 мандата от 16 и 17 МИР.

БСПв Пловдив има22-ма кандидат-депутати,начелоотново сКристиан Вигенин.Втори е Иван Петков- Бебето, койтое водач на градската организация изаемаше същата позиция и напредишнитепарламентарни избори. В листата са доц.Георги Йорданов,арх. Костадин Папазов, както ипредседателитена районните структури на БСПврайон " Западен " -Наум Китанов иврайон " Централен " -Николай Иванов.Срешение на Националния съвет на Българска социалистическа партия бяха прекъснати мандатите на всичкичервени водачи в града под тепетата, а листата за идните парламентарни избори бе подредена на Градска партийна конференция. По тази причина в нея няма и нито един от общинските съветници, които през лятото оповестиха, че сменят името на групата в локалния парламент на „ Автентична лява Българска социалистическа партия “.

В региона води преподавателятВеска Ненчева, следвана от някогашния шеф на ВиК -Манол Генов. И двамата бяха народни представители и в 47-то Народно събрание.

След последните избори през 2021 година Българска социалистическа партия остана единствено с един депутат от Пловдив и двама от Пловдив-област.

На тези изключителни избори, заместник-председателят на " ИТН " Тошко Йорданове лидер на листата на партията единствено в Пловдив-област. В града водачът Слави Трифонов заложи набившия вицепремиер и районен министърГроздан Караджов. Той е преди всичко и в листата на Има Такъв Народ в Хасково.

След разтърсванията в партиятатова лято, в локалните структури остана единствено координаторът Димитър Арнаудов – предприемач, който е на четвърто място в листата. Преди него са университетският учител и някогашен консултант на министъра на образованието Манол Манолов, както и рок-музикантът Лъчезар Бакърджиев.

В листата на Има Такъв Народ за Пловдив-област, след Тошко Йорданов, са Танер Тюркоглу и Васил Апостолов.

На последните избори през ноември 2021 година Има Такъв Народ загуби 2 мандата от Пловдив и 2 от региона, спрямо резултатите на вота от юли с.г.

Листата наДПСвПловдив водиТанер Али-депутат в последните два Народното събрание,ав областта-Рамадан Аталай.Ако Движение за права и свободи завоюва още веднъж един мандат от 17 МИР, Аталай ще стане народен представител за 11 път.

След разтърсванията в локалните структури и на„ Възраждане “и отцепването наЕлена Гунчева, натези избори в Пловдив-градначело на листата е различен народен представител -Ангел Георгиев, който през 2021 г.водеше регионалната листа. Сега на първото място в нея е поставеникономистътСтоянТаслаков(от гр.Стамболийски).

Водач на листата на листата на " Български напредък " в Пловдив-град е водачът на партията Стефан Янев,а на областната- районният министър от служебното държавното управление Виолета Комитова. След нея се подрежда Румен Йончев,който преди бе от листите на „ Изправи се БГ. Ние идваме! “.С неговата партия ЗНС, „ Български напредък “ взе участие в този момент на изключителните парламентарни избори.

В седмицата преди вота на 2 октомври, от студиото на Дарик радио, предоставяме ефира на всички кандидат-депутати от Пловдив и района, които желаят да са част от48-отоНародно събраниеи одобриха да вземат участие втрадиционното Открито студио на Дарик Пловдив. Те щеотговорят на настоящите въпроси на слушателите по най-важните тематики в момента– инфлацияицени,как се трансформира качеството ни на живот,доходи и демографска рецесия.Най-горещите тематики в ефира на Дарик,може да слушатев традиционнотоОткрито студио от вторник до петък, всеки ден от 11 до 12 часа,както ив специалнитеемисииновини след10,30 часа.

Защо е значимо да се образува държавно управление и кои савъзможните съглашения закоалиционно ръководство? Кои са първите три стъпки в поддръжка на всяко българско семейство, кои са най-спешните антиинфлационни ограничения, подготвени ли са новите законотворци да поемат съответна отговорност в отбрана на популацията при бедствия и повреди?

Слушайте по Дарик - всеки ден до деня за размисъл, от 11 до 12 часа.

И избирайте осведомено!
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР