На извънредна пресконференция Гинка Върбакова обясни, че е съгласна държавата

...
На извънредна пресконференция Гинка Върбакова обясни, че е съгласна държавата
Коментари Харесай

След среща с Върбакова, държавата влиза в сделката за активите на CEZ

На изключителна конференция Гинка Върбакова изясни, че е съгласна страната да има присъединяване в договорката и да трансферира контракта, който има, стига продавачът да е склонен

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Кой дава парите на " Инерком " съгласно справката на Борисов

Замесените банки ББР и ПИБ отхвърлят да вземат участие в заплащането, като Гинка Върбакова в този момент също ги изключва
28 фев 2018
Бoрисов за абсурда с ЧЕЗ: Оставки този път няма да има, отново пробват да ме смъкват от власт

Останах с усещане, че договорката е завършила, а това което ми праща министър председателят на Чехия, са " писма за комфорт " от банки, споделя министър председателят
27 фев 2018
Премиерът към този момент твърдо не харесва договорката за ЧЕЗ*

ГЕРБ доста евентуално ще резервира министъра на енергетиката Теменужка Петкова
27 фев 2018
Гинка Върбакова: Осъзнаваме публичната значителност на бизнеса, който ще придобием

Договорът за покупката на ЧЕЗ към този момент е реалност
23 фев 2018
Кои са Гинка и Славчо Върбакови и какъв е бизнесът на " Инерком "

Основният актив на купувачите на българския бизнес на CEZ са четири слънчеви парка, издигнати с пари на словашкия металургичен магнат Зденек Земек
23 фев 2018
Енергийният министър подаде оставка поради непосредственост с купувача на ЧЕЗ

Теменужка Петкова познавала притежателите на " Инерком " от над 20 години. Премиерът разгласи, че службите ще ревизират компанията
23 фев 2018 С следващ пирует по тематиката, министър председателят Бойко Борисов е изискал българската страна да придобие надзорен дял в продаваните български активи на CEZ, а купувачът Гинка Върбакова е съгласна. Това стана ясно след среща сред нея и вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов, които по-късно дадоха спонтанна конференция.

Така палитрата на институционални реакции към договорката става още по-хаотична - от първичното заявление, че това е частна договорка и страната не може да се меси, се мина през обвинявания, че се готви интрига против държавното управление и се стигна до решение за национализация.

По информация на " Капитал " страната е поискала 100%, само че е склонна и на 34%. В първия случай, това ще значи към 500 млн. евро разход за данъкоплатеца.

Без изясненост по какъв начин

Засега яснотата по новите развития е по-скоро шаблонизирана. По думите на Горанов страната желае да взе участие по един или различен метод в договорката, в случай че продавачът се съгласи.

Това може да стане или с пари от бюджета, или посредством някое от държавните енергийни сдружения. По думите му държавното управление е в " деликатна обстановка ", при която ролята му зависи от частни субекти. Разбира се, поради на това че държавната реакция на практика торпилира договорката, " частните субекти " и по-специално кандидат-купувачът " Инерком България " на Върбакова не остават с доста други варианти. При съпротивата от високо равнище и твърдо изразеното предпочитание на страната придобие надзор в фирмите, мъчно би се намерила банка, желаеща да продължи да финансира договорката

Самата Върбакова пък сподели, че отпътува за Чехия, с цел да изясни на продавача новите проекти. " Премиерът пожела цялостен надзор, с цел да може да бъде обезпечена сигурността на крайните консуматори. Това са към този момент диалози, които ще водим с CEZ, с продавача ", изясни тя.

" Виждаме положителната воля от българското сдружение да допусне страната в договорката. В момента, в който има позиция от Чехия, ще бъдете известени ", разгласи още Горанов.

Цената на контрола

Без да е ясно какво тъкмо счита да придобие страната е мъчно да се предвижда какъв брой ще коства тази контра- " ювелирна " акция. В договорката на " Инерком " влизаше покупката на по 67% в обществените " ЧЕЗ систематизиране " и " ЧЕЗ електро ", както и останалите български компании на чешката група против цена към 320-340 млн. евро. Ако предположим, че страната придобие по 34% дял, с цел да се реализира по този начин желаният надзор, това ще значи, че бюджетът или държавни сдружения ще би трябвало да финансират жестоко половината от сумата или 170 млн. евро. Същевременно обаче при придобиването на надзор за тях ще остане и задължението да насочат търгово предложение за останалите търгувани на борсата 33% от двете обществени компании или още към 70 млн. евро. След утринните изявления акциите на " ЧЕЗ систематизиране " се повишават със 7.2%.

Соломоновско решение

С този цялостен поврат, държавното управление прави следващ опит да се измъкне от политическия скандал, който договорката развихри. В началото имаше опит за цялостно разграничаване като енергийният министър Теменужка Петкова подаде оставка поради другарство с Върбакова. След това страната очевидно скочи фронтално против договорката като министър председателят привидя зад нея " тези гадове ", които се пробват да го доведат до оставка. Към момента обаче очевидно Върбакова към този момент не се преглежда като зложелател на властта.

Така в случай че новата настройка се прегледа в светлината на теорията на игрите всички директно забъркани могат да извлекат известни изгоди или да лимитират загубите. Правителството и водачите от ГЕРБ биха могли да изиграят обстановката като интервенция за избавяне на обстановката, а Обединените патриоти могат да задоволят електората си с обичаната изразителност против злите непознати вложители, изнасящи облаги зад граница. Теменужка Петкова би могла да резервира поста си защото към този момент страната и приятелката й са под някаква форма сътрудници. А Върбакова би могла въпреки всичко да остане под някаква форма в договорката, която беше на път към цялостен неуспех или най-малко да не загуби вложеното от нея до момента.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР