На изборите през 2020 г. Байдън заложи на нещо съвсем

...
На изборите през 2020 г. Байдън заложи на нещо съвсем
Коментари Харесай

Мандатът на Байдън скоро ще бъде подложен на изпитание

На изборите през 2020 година Байдън заложи на нещо напълно просто: че една страна, надълбоко разграничена по партийни пристрастия, е подготвена за ново начало. Той знаеше, че няма да бъде най-въодушевяващия претендент, нито най-завладяващия оратор. Знаеше, че се кандидатира като остарял бял мъж в партия, която става все по-млада и по-многообразна. Знаеше, че с цел да завоюва, ще му е нужна както силата на либералите, по този начин и поддръжката на центристите, сегменти от електората, които нямат доста общи неща с изключение на споделеното пренебрежение към президента Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския, написа Българска телеграфна агенция.

В последна сметка Байдън излезе победител и за поддръжниците му това беше и мотив за наслада, и облекчение. Но резултатите изпратиха смесени сигнали за готовността на нацията да обърне страницата на един от най-поляризиращите интервали в актуалната американска история. Байдън завоюва някои от основните оспорвани щати, в това число Пенсилвания и Уисконсин, с дребна преднина.

Той получи повече гласове в цялата страна от който и да било претендент за президент - над 74 милиона и преброяването не е завършило - само че броят на получените от Тръмп гласове също се оказа рекордно висок и това демонстрира какво е въздействието на президента освен измежду главните му поддръжници, а и в Републиканската партия като цяло. След успеха си Байдън съобщи, че е получил мандат. Но дали в действителност има мандат? Скоро това ще бъде сложено на тестване.



Байдън освен завоюва с малко болшинство в оспорваните щати, само че и демократите водеха сложни борби за Сената в цялата страна. Дали ще се осъществен очакванията им да завоюват болшинство в горната камара и да дадат на Байдън въздействието, което ще е належащо, с цел да приема значими закони, евентуално ще зависи от резултатите от втория кръг на изборите за сенатори в Джорджия, който ще е през януари следващата година. Освен това предизборната акция през 2020 година ясно сподели какъв брой дълбока е поддръжката за Тръмп, изключително измежду белите американци в селските региони. Те видяха в Тръмп непредвидена сродна душа, президент, който се бореше нападателно против силите на естаблишмента във Вашингтон, в Холивуд и други пантеони на властта.

Той трансформира недоволството на поддръжниците си в свое лично и им даде глас, какъвто те смятаха, че нямат. Освен това към този момент Тръмп не се е признал за надвит от Байдън на изборите и дава обещание да заведе неразбираемо какви правосъдни каузи за резултатите от изборите. Отказът му да се признае за надвит обаче няма никакво практическо значение за успеха на Байдън. Тръмп обаче може да затрудни преходния интервал на Байдън към Белия дом.

Той има още 10 седмици на поста си и може да употребява пълномощията си в изпълнителната власт по редица въпроси. И откакто напусне Белия дом, към момента ще разполага с мощния се акаунт в Туитър и може би даже с опцията да продължи митингите си, с цел да продължава да активизира поддръжниците си. Байдън ще би трябвало да преодолява това надълбоко разделяне на американците. А във Вашингтон може да се опита да съживи едно изгубено изкуство: на политическия компромис. Някои демократи се отнасят надменно към концепцията, че републиканците може да имат тласък да работят с Байдън. Други считат, че дългогодишната работа на Байдън в Сената му дава действителен късмет да завоюва някои политици от Голямата остаряла партия.

"Фактът, че той има отдавнашни връзки с републиканци в Камарата на представителите и Сената ще е преимущество. За тях той е позната големина ", съобщи Валери Джарет, която е работила с Байдън, когато е била върховен консултант на президента Барак Обама  Барак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на Съединени американски щати. Роден е на 4 август 1961 година в Хавай. Той е първият.

Байдън ще бъде притискан и от лявото крило на личната си партия. По време на общите избори либералите като цяло оставиха настрани личното си неодобрение от по-умерената политика на Байдън, като взеха решение, че успеха над Тръмп е по-важна от разликите им с предложенията на някогашния вицепрезидент за опазването на здравето или климатичните промени.

"Избирането на Байдън не е краят, това е началото ", съобщи сенатор Бърни Сандърс от Върмонт, който си оспорваше с него кандидатпрезидентската номинация на Демократическата партия, а по-късно даде образец, призовавайки прогресистите да го поддържат.

Победата на Байдън поставя завършек на бурното ръководство на Тръмп и възвестява нов народен метод към пандемията от ковид, икономическата неустановеност и обществените безредици.

По време на предизборната конкуренция тази година Байдън дефинира залога като екзистенциален, предупреждавайки, че още четири години с Тръмп като президент "ще трансформират фундаментално същността на това, кои сме като нация ". Това бяха повече от избори, твърдеше той, това беше битка за душата на Америка. Звучеше като факсимиле, само че наподобява с всяка минала седмица от предизборната акция намираше отзив измежду от ден на ден американци. Част от причините на Байдън бяха ориентирани към доверието, което си беше извоювал измежду гласоподавателите, изключително по време на осемте си години като вицепрезидент. Въпреки неуморните нападки на Тръмп в продължение на повече от година множеството американци резервираха положителното си отношение към някогашния вицепрезидент.

Когато Тръмп се опита да жигосах Байдън като крайноляв социалист или подкупен нарушител, най-силният контрааргумент на Байдън постоянно беше да включи камерата и да каже на американците: "Вие ме познавате ". "Гласоподавателите знаеха кой е, знаеха какви позиции пази, знаеха, че е добър човек с почтена душа ", съобщи сенатор Кирстен Джилибранд от Ню Йорк, един от двайсетината демократи, които се бориха с Байдън за партийната номинация. "Той в действителност беше подобаващият човек за този миг ".

За доста американци директните последствия от президентството на Тръмп се усетиха по-тежко в последните месеци от акцията, когато пристигна коронавирусната пандемия. Над 236 000 души в Съединени американски щати станаха жертва на вируса, най-големият доказан брой на жертвите в целия свят - а страната слага нови върхове по брой на случаите със захлаждането и преместването на повече действия на закрито. Пандемията е упреквана и за загубата на милиони работни места, има и опасения за иден стопански спад. Байдън пое обмислен риск по време на разпространяването на пандемията, като трансформира личната си акция в модел за метода, по който ще се бори с рецесията като президент. Той затвори предизборния си щаб и спря персоналните си участия в събития; когато пътуваше, носеше маска и се държеше на разстояние от другите.

Ярък беше контрастът сред Байдън и Тръмп, който продължи да обикаля страната, с цел да взе участие в манифестации, и в последна сметка се болести с вируса. Сега оправянето с пандемията и с последствията й в съвсем всеки аспект от живота на американците скоро ще стане задача на Байдън. Той ще наследи един от най-сложните проблеми, пред които се е изправял нов президент от времето на Франклин Д. Рузвелт, встъпил в служба през 1933 година по време на Голямата меланхолия. За момент обаче Байдън може да порадва на върховото достижение на съвсем петдесетгодишната си кариера в публичния живот. Той се е кандидатирал два пъти за президент преди 2020 година, само че и двете му предизборни акции бързо се провалиха. След като се отхвърли да се кандидатира през 2016 година, изглеждаше, че упоритостите му за Белия дом най-вероятно ще останат неосъществени. Но Тръмп го върна на арената, Тръмп придаде смисъл и цел на акцията му. Тръмп му оказа помощ да завоюва.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР