На хоризонта се зададоха наказания, които бяха избегнати благодарение на

...
На хоризонта се зададоха наказания, които бяха избегнати благодарение на
Коментари Харесай

Световното първенство по лека атлетика върна на дневен ред проблема с допинг

На хоризонта се зададоха санкции, които бяха избегнати с помощта на антидопинг експерти от Съединени американски щати и Германия. Учените откриха, че следи от стимуланти могат да бъдат открити в някои слънцезащитни артикули, които свободно се продават в комерсиалната мрежа без рецепта.

„ Нанасям слънцезащитен крем по цялото си тяло. Хората в офиса ми се смеят “, описа доктор Мат Федорук, основен академик в Американската антидопингова организация, който разпознава казуса и стана доброволец при тестването в личното си изследване. „ Редовно изпращах проби от урината си в лаборатория. В рамките на 48 часа отговорът на въпроса, който си задавахме, бе явен “, добави Федорук.

А това е въпрос, който визира много по-сериозен проблем от положението на човешката кожа.
 Титли за Япония и Перу на 20 км спортно вървене на Световното състезание по лека атлетика в Юджийн Титли за Япония и Перу на 20 км спортно вървене на Световното състезание по лека атлетика в Юджийн
Забранените вещества към този момент се откриват с все по-чувствителна инсталация и способи, които могат да улавят и най-миниатюрните количества в организма на даден състезател. Понякога те се одобряват съзнателно, само че не са дребен брой случаите, в които неразрешените субстанции попадат в телата на спортистите несъзнателно – през кожата посредством слънцезащитен крем или грим, нечисти медикаменти или храна.

„ Повечето лаборатории се радват на в действителност значителен прогрес в технологиите “, изясни изпълнителният шеф на Американската антидопингова организация Травис Тайгарт. „ Важното е науката и разпоредбите също да се трансформират, с цел да можем да сме сигурни, че освен улавяме умишлени измами, само че и че не наказваме почтени спортисти “, сподели още Тайгарт.

Казусът със слънцезащитните артикули стартира да притегля вниманието откакто доктор Мат Федорук открива, че двама спортисти от радикално разнообразни спортове – фигурно пързаляне и смесени бойни спортове дават позитивни проби за 4-хлорфеноксиоцетна киселина (4-CPA). Въпросната субстанция е част от листата на неразрешените стимуланти, само че се счита за стар артикул. Федорук прави тестово проучване и открива, че веществото се съдържа в слънцезащитен крем. Включват се и учени от антидопинговата лаборатория в Кьолн, Германия, където доста от тестванията от Игрите в Токио бяха изпратени за разбор. В последна сметка работата на антидопинговите чиновници докара до нови указания по отношение на праговете при тестване за въпросната субстанция.

Около 80 са спортистите в Токио, при които е открито, че са погълнали метаболита посредством слънцезащитен крем, само че не устояха на мъката да потвърждават невинността си. Други прекарват месеци в правосъдни каузи и даже наемат на детективи, които да оказват помощ при установяването на метода, по който може да са приели неразрешени вещества.

И до момента в който детективска работа по разнообразни проблеми продължава, казусът със слънцезащитните артикули наподобява решен.

„ Искаме да бъдем обективни към спортистите “, разяснява Мат Федорук. „ И желаеме да сме сигурни, че можем да вземаме решения в интерес на спортистите, когато не става дума за умишелно приемане на допинг “, увери още той.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР