На година имаме по около 50-60 присъди, които се дават

...
На година имаме по около 50-60 присъди, които се дават
Коментари Харесай

България е сред страните, които демонстрират постоянство в защитата на културното наследство

На година имаме по към 50-60 присъди, които се дават на иманяри и дилъри, това играе ролята и на сериозна предварителна защита на този вид похищения, споделя основен контрольор Ангел Папалезов, шеф на бранш „ Културно-исторически полезности “ към Главна дирекция „ Национална полиция “.

- Господин Папалезов, София бе хазаин на тематична конференция от календара на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, отдадена на трафика на културни полезности. Как оценявате равнището на съдействие на България с партньорските служби при противопоставяне на този вид закононарушения?

- По отношение на интернационалното съдействие има два аспекта. Единият е районното съдействие на Балканите. По тази тематика имаше отчет на Центъра по правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC) в Букурещ, Румъния, в него ставаше дума за интервенции, извършени на територията на България, Турция, Сърбия, Румъния, Гърция, Македония, Албания. Това са страни, които са донори за европейския и международния пазар. България взе участие в няколко интервенции на районно равнище, извършени с партньорски служби от балканските страни, само че и в редица взаимни дейности, осъществени на територията на Балканите дружно с управляващите във Франция или Германия, тъй като там е крайната реализация на пазара. Другият аспект е съдействието на европейско и интернационално равнище по взаимни следствия на трафик на културни полезности.

- Какви образци можете да дадете?

- Да, такива образци към този момент има – сред България и Испания, Франция и Швейцария, Италия и Англия. В случая приказваме за потребление на опциите на програмата EMPACT на Европол, финансираща взаимни следствия. След оперативно съдействие е допустимо включването на взаимни следствия, при които има по едно и също време формиране на досъдебни производства, например в България и във Англия. В този случай следствието се води от прокурори, основани в Хага, в Евроджъст, а в двете страни се изготвя по този начин нареченото оперативно управление – по кое време и по какъв начин да се проведат оперативните дейности. Използването на сходна опция е все по-наложително, защото придвижването на културни полезности в Европейския съюз се ускорява. Това е напълно разумно, тъй като придвижването на артикули и хора в границите на Съюза е свободно, само че това улеснява и трафика на културни полезности към Западна Европа.

- Посочeте случай, при който има върната културна полезност с присъединяване на български чиновници?

- Сещам за случай, при който има културна полезност, открита у нас и следва връщането й в Италия. На първа инстанция делото мина, в този момент се чака решението на втората.

- А случай, при който е върната наша полезност от чужбина?

- Да, имаме взаимни дейности с италианците, които на няколко пъти ни връщат предмети, арестувани в аукциони или нумизматични панаири във Верона и Рим. Няколко хиляди предмета са ни върнати от там. Има случаи и на върнати предмети от Германия и Канада. Възложили сме правосъдни поръчки да ни бъдат върнати предмети от Швейцария и от Англия.

- За какви предмети става въпрос?

- Основно нумизматика, статуетки, украшения…







(Голямо количество антични предмети - 360 монети, 30 декорации и елементи от въоръжение, открити и конфискувани в хода на профилирана полицейска интервенция, извършена 1 февруари на територията на Хасковска област от чиновници на бранш КИЦ в ГДНП и ОДМВР - Хасково - фотоси: EU2018BG)

- Каква е ролята на България в черния пазар на културни полезности?

- България е страна-донор. На наша територия са се развивали няколко цивилизации – тракийска, елинистична, римска, византийска, средновековна. При нас има доста находки от тези интервали и те са доста забавни и търгуваеми на пазарите за културни полезности. Откритите у нас предмети от тези интервали съставляват интерес за експорт, защото тук се търгуват за жълти стотинки, жестоко казано, а в международен мащаб се продават на високи цени. Това е повода този пазар и активност да са атрактивни.
Иначе, като организационна и нормативна база, България стои доста добре. С измененията в Наказателния кодекс от 2009 година и основаването на Закона за културното завещание след 2011 година правосъдната процедура стана извънредно ползотворна във връзка с опазването на културно-историческото ни завещание. Това е годината, след която се следят доста неоправдателни присъди, а това към този момент играе ролята на сериозна предварителна защита върху престъпния контингент. По този метод подсигуряваме и опазването на културното завещание. На година имаме по към 50-60 присъди, които се дават на иманяри и дилъри. Те към този момент доста добре си дават сметка, че в случай че ги заловен с противозаконни предмети, такива, които не са регистрирани според закона, вероятността да стигнат до присъда е доста огромна. Това разрешава ние да сме ефикасни.

- А по какъв начин стоим измежду останалите страни във връзка с работата, която вършим по запазване на културно-историческото завещание?

- В интернационален проект България е мечтана страна за сътрудник. Специализирано звено на Франция (ОСВС), както и карабинерите от Италия (ТРС) демонстрират интерес към нашата активност и търсят партньорството ни, като декларират подготвеност за съдействие в тази област. Причина е постоянството на България в отбраната на културното завещание. Това е наш приоритет както за Министерство на вътрешните работи, Министерството на културата, по този начин и за страната.

- Кои са най-честите компликации, които срещате?

- Известно усложнение за нашата работа е, че археологическите обекти, които са най-интересни за иманярите, се намират в труднодостъпни или обезлюдени места, гористи или даже аграрни местности. За да сме ефикасни, работим интензивно с музеите по места и Инспекторатите на Министерството на културата, които да ни подават информация кои са обектите в риск. По този метод можем да засилим вниманието на колетите от регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи и районните ръководства, на чиято територия се намират, с цел да вършат по-чести обходи.



(Благодарение на напъните на чиновници на Групово дело „ Национална полиция “ внушителна надгробна каменна плоча с тегло към 1200 кг с изсечен върху нея надпис, открита в региона на античния град Хераклея Синтика в мeстността Рупите край Петрич, е непокътната за поколенията на мястото, на което е била сложена - фотография EU2018BG)

- На форума в София бяха наранени и проблемите, които следват от онлайн търговията с културни полезности. Там по какъв начин стоят нещата?

- Има два аспекта. Единият се отнася до вътрешната онлайн търговия, която се реализира посредством платформи, разположени в България, употребени като местен пазар. А другият е, когато биват употребяват уеб сайтове за интернационална търговия. По отношение на вътрешния онлайн пазар, управленията на платформите, през които върви търговията, осъзнаха своята отговорност и с тях си сътрудничим доста добре. Те схващат, че част от обявите, които им дават за издание, са или на ръба на закона, а постоянно го и нарушават. Затова те се пробват да решат въпроса, като припомнят на потребителите си, че не могат да качват разгласи за исторически предмети. В резултат на положителното съдействие посред ни може да се каже, че сме лимитирали в доста огромна степен вътрешния онлайн пазар. За предходната година с сътрудниците от регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи сме образували 40 досъдебни производства за онлайн-предлагане, а сме свалили стотици разгласи.

По-сериозно е ситуацията с огромните платформи за интернационална онлайн-търговия. Част от тях също добре сътрудничат на управляващите - Европол, полицейските структури на страните от Европейски Съюз. Проблемът обаче идва от това, че част от консуматори са качили обявите си от страни, в които законодателството за търговията с археологически предмети е демократична. Това значи, че е мъчно доказуемо, че самите предмети са с противозаконен генезис от България или друга страна-донор. Ще ви дам образец - допустимо е зад даден акаунт да стои българин, само че е регистриран на IP-адрес в Англия, Белгия или Холандия. Тогава би трябвало да се направи следствие със съответната страна, с цел да се потвърди, че този човек употребява фиктивни адреси и IP на нейна територия, а в действителност, става въпрос за нелегално изнесена стока от България, която дружно с парите, би трябвало да се наблюдава до нашата страна. Това коства месеци следствие, човешки запас, административен капацитет… Водим такива следствия, само че са сложни.



(Криминалисти от Групово дело „ Национална полиция “ откриха търсена икона, принадлежаща на Кукленския манастир. Това е първият случай на открита инкриминирана движимост с културна стойност посредством външния интернет достъп до модула за търсени полезности. Иконата е на св. св. Козма и Дамян и е била открадната от Царския ред на църквата в манастира - фотография EU2018BG)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР