На фона най-развитите държави в ЕС, България е на едно

...
На фона най-развитите държави в ЕС, България е на едно
Коментари Харесай

Живеем 7 години по-кратко от европейците, доплащаме най-много за лекарства


На фона най-развитите страни в Европейски Съюз, България е на едно от последните места по дълготрайност на живота, достъп до медикаменти и здравна помощ.

Това демонстрират резултати от изследване наИнициативата „ Заедно за повече здраве “, в която влизат представители на Българския лекарски съюз (БЛС) и наБългарския фармацевтичен съюз. Данните от 2017 година демонстрират, че годишно у нас се отделят 4,2% от брутния вътрешен артикул за опазване на здравето при приблизително 8% за останалите страни от Европейски Съюз, заяви ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

Българите живеят с към 7 години по-малко от жителите на най-развитите страни в Европейски Съюз. Освен това ние най-вече доплащаме и за медикаменти - 37% против 5 на 100 спрямо другите страни от Евросъюза.

Инвестициите могат да обезпечат по-добро бъдеще и здраве на нацията, безапелационен ед-р Иван Маджаров, представен от БНР. Със сегашните темпове, в случай че продължаваме да прилагаме сегашните ограничения и вложения, ще ни отнеме повече от 50 години, с цел да догоним петте най-големи страни от Европейски Съюз, сподели още той.

Страната ни отделя по-малко средства и това се отразява на опазването на здравето, счита и проф. Асена Сербезова - ръководител на Българския фармацевтичен съюз. Българите са принудени да доплащат най-вече за лекарствени артикули. В България се доплаща до 37% за медикаменти, до момента в който в петте най-големи страни (в Европейски Съюз – бел. ред.) този % е 5%, изясни тя.

Според съсловните и браншови организации в бранша са нужни по-ефективни вложения, които да се отразят за подобряването на здравните индикатори на обществото. Документ по проблема, който показва консенсусните тези, ще бъде изпратен до всички политически сили, които се чака да влязат в идващия парламент.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР