На фона на започналите разговори с превозвачите за вдигане на

...
На фона на започналите разговори с превозвачите за вдигане на
Коментари Харесай

Повод за гордост: Тол системата поне се издържа сама

На фона на почналите диалози с превозвачите за повдигане на тол таксите и разширение на обсега на системата от районното ведомство напълно изненадващо във вторник взеха решение да оповестят данни за приходите на системата. Едно на ръка, че това се случи незабавно след заложени идентични въпроси от Economic.bg, само че прави и усещане, че ведомството на Гроздан Караджов избра да даде данни единствено за 2021 година – и то преди края на проверката, която назначи самият той.

От министерството побързаха да се похвалят, че екип работи и по премахване на проблеми с неверно въведени данни при закупуване на винетки.

Опитвайки да се презастраховат и да похвалят тол система, от която превозвачите неведнъж са се оплаквали, ведомството авансово се подсигури и даже оправдава заплатите на чиновниците в Националното тол ръководство, отговаряйки задочно на обвиняванията от Института за пътна сигурност. Сравнителният разбор на Института демонстрира, че приходите в бюджета от тежкотоварния транспорт даже понижават след въвеждането на тол системата.

И макар че превозвачите акцентираха многочислените проблеми, които имат със системата, и на няколко пъти попитаха за какво толуването остава в ръцете на непозната компания, а не в страната, от Министерство на регионалното развитие не пишат нищо по този въпрос. Мълчат и за проблемите с двойното начисляване на комисионни, които станаха известни предходната година при проверката, назначена от някогашния районен министър Виолета Комитова.

На обвиняванията на ИПБ дадоха отговор и от Пътната организация, защитавайки контракта с " Капш " – компанията, която построи и поддържа системата в страната.
Приходите и разноските – друго пояснение
Приходите от електронни винетки и тол за 2021 година са над 452.5 млн. лева В същото време издръжката на Националното тол ръководство (НТУ) е малко над 84.4 млн. лева Прессъобщението на Министерство на регионалното развитие подчертава върху това, че Научно-техническо управление не работи на загуба. В посочената сума е включено всичко, обезпечаващо активността на администрацията на Научно-техническо управление – ток, заплати, вода, както и комисионните към националните снабдители на услуги.

От Института за пътна сигурност пък вършат съпоставяне с приходите от 2019 година, когато тол системата към момента не бе въведена.

Анализът им демонстрира, че през 2019 година приходите от винетки за леки и тежкотоварни коли са общо 392 млн. лева, от които 122 млн. лева са на тежкотоварни МПС-та. През 2021 година приходите от тол такси на тежкотоварни коли са 157 млн. лева И по този начин вършат сметката, че чистите доходи за 2021 година са на стойност едвам 72.6 млн. лева Института обаче си разрешава да вади общите разноски на Научно-техническо управление от приходите на тежкотоварния трафик, а не от общия.

И след тези много условни и противоречиви математически калкулации, Институтът по пътна сигурност заключава, че след въвеждането на тол системата приходите от тежкотоварния транспорт понижават действително с 49.4 млн. лева В същото време автобусният и тежкотоварният транспорт са заплатили повече от 80 млн. лева през 2021 година на частни компании и за издръжката на Националното ТОЛ ръководство.

Данните нагоре потвърждават, че цялата идея за ръководството на тол системата е сбъркана. Създадена е добре устроена хранителна верига, която колкото повече пари събира от придвижването на тежкотоварни МПС по републиканските пътища, толкоз по-голям % от тях отиват като облага за частни компании ", показват от ИПБ.

От Министерство на регионалното развитие пропущат да упоменат в своето прессъобщение, че през предходната година пътната организация е заплатила 26.6 млн. лева за софтуерна поддръжка. Сумата контрастира с тази от 2020 година, когато АПИ е похарчила малко над 1 млн. лева за същото. Тогава и общата сума за прехрана е съвсем 2 пъти по-малка – единствено 42.4 млн. лева, излиза наяве от данните, с които Economic.bg получи посредством питане по Закона за достъп до информацията.



Многократно в изявленията за Economic.bg превозвачите декларират, че системата е построена на минус 320 млн. лева

Припомняме, че АПИ има подписани два контракта за създаване и поддръжка на тол системата. Те са подписани с Консорциум „ Капш Трафик Солюшънс “. През 2018 година консорциумът завоюва построяването на системата, което струваше 180 млн. лева

В началото на 2021 година тихомълком АПИ подписва и втория контракт с „ Капш “ на стойност 140 млн. лева за „ Проактивен мониторинг на системата и надграждане на функционалности “. Договорът е 5-годишен и с помощта на него компанията получава сред 26-28 млн. лева годишно.

Въпреки че договорът става обект на рецензии от сектора и от медии, от АПИ тогава го оправдават с това, че администрацията, назначена да обслужва и надгражда тол системата, не може да се оправи сама и се нуждаела от образование. Така IT експертите на „ Капш “ прибират възнаграждения сред 258 – 290 лева за час – информация, която показва и Институтът за пътна сигурност в свои изявления до медиите.

Този контракт бе подложен на критика от някогашния районен министър Виолета Комитова, която съобщи, че ведомството не е схванало от кое място „ Капш “ оперира системата – от България или от чужбина. Комитова твърдеше, че страната заплаща милиони единствено за софтуерната поддръжка, а за АПИ остават разноските по промяна на аварийни елементи. Така да вземем за пример за поправки през 2020 година страната е похарчила 731.9 хиляди лева
Ново управление на АПИ отхвърля
Въпреки че Комитова оповести голям брой пропуски при действието на тол системата предходната година, новото управление на институциите се впрегна да пази системата. От АПИ излязоха с прессъобщение, че не е възлагала и плащала на IT специалисти на " Капш " по ценовите ставки в контракта за 24-часов мониторинг и поддържане на тол системата.

Посочените часови ставки са заложени само за действия по даване на услуги по интеграция на доставчиците на услуги по електронно събиране на такси за изминато разстояние и услугите за действия по надграждане на електронната система за събиране на пътни такси и консолидиране на нови съставни елементи в нея. Тези действия e планувано да се правят само по поръчка от страна на АПИ, в случай че има нужда. От подписването на контракта досега не е имало такава нужда и АПИ не е възлагала тези действия. Съответно не са осъществявани и никакви разноски.

Твърдението, че договорът сред АПИ и „ Капш " не пази публичния интерес е погрешно и без доказателства. В Национално тол ръководство работи екип от висококвалифицирани специалисти в региона на осведомителните технологии, които са чиновници в отдел „ Управление на осведомителна система и инфраструктура ", се показва в прессъобщението на пътната организация.

От там са безапелационни, че контролът на тол системата е напълно в АПИ. Цялата информация, генерирана от стационарни и мобилни контролни точки, се съхранява в бази данни на сървърите на Национално тол ръководство, които се намират в два центъра за данни, физически обособени в обособени здания на АПИ в София. Всички данни са изключителна благосъстоятелност на пътната организация, в качеството й на възложител и лице, събиращо пътни такси (Toll Charger). Съхранението и достъпът до данните в Научно-техническо управление се правят по строго избран ред и правила, безапелационни са от там.
Съставът на Научно-техническо управление и камерите
Миналата година от Научно-техническо управление се оплакаха,че едвам 15 чиновници обработват постъпилите нарушавания и то на ръка, тъй като „ Капш “ не е изработила програмен продукт, който да се самообучава и да обработва данните от 295 контролни точки. Необработените нарушавания тогава бяха 200 хиляди на стойност 70 млн. лева

Изглежда, че проблемите са нерешени, тъй като от АПИ споделят, че към 1 февруари 2022 година необработените нарушавания са почти 75 хиляди, като тази численост се променя непрекъснато, излиза наяве от получената от Economic. bg информация. Относно цената на необработените нарушавания, от АПИ показват, че информацията не съществува във тип, в който се желае от заявителя, макар че медията ни не е показала категорично такова условие.

От всички 295 контролни точки (камери), 42 бр. не действат. От АПИ споделят, че изрядно на ротационен принцип работят 253 камери. А те са от извънредно значение за работата на системата, тъй като точно те правят контрола.

Към 27 януари 2022 година в Научно-техническо управление действително заети са 814 души при одобрена щатна бройка от 911 бр. В това число влизат и екипите „ на терен “, които правят надзор по пътищата и по ГКПП-та в страната. От Министерство на регионалното развитие показват, че междинната брутна месечна заплата на чиновник по служебно правно отношение в Научно-техническо управление за 2021 година е 2242 лева Средното брутно месечно заплащане на чиновник по трудово правно отношение в Научно-техническо управление за 2021 година е 1602 лева
Коригиране на сбъркани данни
Шофьорите най-сетне ще могат да поправят неверно въведени данни при закупуване на винетка. Екип на районното министерство приготвя нормативни промени, които да решат казуса с грешките при въвеждане на данни на автомобила за е-винетките и в тол таксуването. Целта е да се реализира правдивост при санкционирането на жителите, които са купили винетка, само че не са въвели вярно данните си. Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще вкара в допълнение ограничения за улеснение на водачите – за вярно попълване на данните за автомобила им, в това число и посредством осведомителна акция.

Други нормативни промени ще адресират проблемите с тол таксите за превозвачите. Темата бе необятно застъпена по време на конференция за повдигане на такси и уголемение на обсега на системата.

Припомняме, че превозвачите се оплакват от обезщетителни такси, които би трябвало да заплащат за недеклариран сегмент. В изявление за Economic.bg браншовите организации изказваха терзание, че АПИ изкуствено завишава постъпленията в тол системата точно посредством начисляване на такива обезщетителни такси за неточности по нехайство.

Сега Министерство на регионалното развитие има концепция да разграничава случаите на извършители и тези, които несъзнателно или несъзнателно не са подали тол данни до АПИ за част от изминатия път. Обмисля се понижаване на административните наказания за тези ползватели на пътя, като се избегне несправедливото им санкциониране с огромни по мярка санкции. В тези случаи ще се уточни и цената на обезщетителната такса.
Ревизията
А другояче от Министерство на регионалното развитие припомнят, че ведомството готви проверка на активността на тол системата от основаването ѝ до 31 декември 2021 година На базата на заключенията ще бъдат препоръчани промени за възстановяване на работата ѝ.

Одитът е разграничен в две елементи. Едната е изследване на техническите параметри на системата по отношение на контракта за построяването ѝ. Целта е да се откри дали данъкоплатецът е получил в реалност това, за което е платил. Втората част на одита би трябвало да изследва активността на Научно-техническо управление, като проучва подписаните контракти с снабдители.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР