От началото на 2025 г. има вероятност у нас да

...
От началото на 2025 г. има вероятност у нас да
Коментари Харесай

Ще има ли скоро дневна винетка и колко ще струва?

От началото на 2025 година има възможност у нас да бъде въведена и дневна винетка, в случай че Народното събрание гласоподава измененията в Закона за пътищата, които районното министерство е пуснало за публично разискване. Най-вероятно нейната цена ще е сред 4 и 5 лв..
Прочетете още
У нас в този момент има 5 типа винетки - за уикенда, която коства 9 лв., седмична с цена 13 лева, месечна по 27 лева, тримесечна за 48 лева и годишна - 87 лева, написа 24 часа.

Основният претекст за въвеждането на дневна винетка е, че лятно време през България има огромен директен трафик от леки коли, които прекосяват територията ни за по-малко от денонощие.

Друга значима смяна в закона, за която липсват съответни данни, е, че размерът на толтаксите за камионите и рейсовете ще се дефинира освен съгласно броя на осите на транспортното средство и екокатегорията, а и от нездравословните излъчвания, които излизат от ауспусите им.

Това трябваше да стане още през 2022 година, когато излезе новата европейска инструкция за въглеродния отпечатък от транспортните средства.

Сегашните екокатегории също оказват въздействие при установяване на размера на толтаксите за камионите, само че те са свързани с индикатори като тежки метали и други нездравословни субстанции, които изпускат в атмосферата моторите им.

Новата инструкция, направена около Зелената договорка, добави и индикатори като маса на въглеродния оксид, на въглеводородите, на азотните оксиди и на праховите частици. Колкото по-високи са те, толкоз повече ще се заплаща за изминат километър. В плана за смяна на закона обаче са написани единствено покозателите, точният размер на таксите ще се дефинира след това с нова методика, която би трябвало да създаде Министерство на регионалното развитие.

Показателите за изгорелите газове се записват в техническите паспорти на транспортното средство всяка година по време на годишния механически обзор. Проблемът у нас са най-старите возила, които нямат такива паспорти и най-вероятно когато планът стигне до Народното събрание, най-малкото ще има остри диспути към смяната.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР