На фона на задълбочаващата се криза с доставките на газ,

...
На фона на задълбочаващата се криза с доставките на газ,
Коментари Харесай

Румен Радев поиска от Гърция повече природен газ за България

На фона на задълбочаващата се рецесия с доставките на газ, за нас е от изключителна значимост терминалът в Александруполис да бъде приключен в период. Това съобщи президентът Румен Радев по време на среща с представители на управлението на фирмите Gastrade и Copelouzos Group, на която се разискват опциите за увеличение на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция посредством терминала в град Александруполис.

" Това е втората среща в границите на година, което е задоволително сладкодумен факт за значимостта на изграждащия се терминал за полутечен газ в Александруполис. България е акционер с 20% в терминала и има запазен потенциал за идващите 10 години. Този план е от решаващо значение освен за задълбочаване на стратегическото партньорство сред България и Гърция, само че той е от особена значителност за гарантиране на икономическата непоклатимост на Балканите, в Централна и Източна Европа, посредством реализиране на действителна диверсификация, сигурност на доставките и конкуренция ", означи Радев.

Според президента постигането на това изисква терминалът да бъде обвързван и с междусистемната газова връзка сред България и Гърция, който би трябвало да свърже двете страни от 1 октомври.

Освен завършването на терминала в период, означи Румен Радев, за страната ни е значимо още един път да бъдат прегледани опциите за повишение на вноса на полутечен газ за България през Гърция , както и за опциите за включването на България в ръководството на порт Александруполис.

По думите му българската страна прави всичко допустимо, с цел да оказва помощ на компанията, която строи интерконектора сред двете страни, тъй че той да бъде приключен в точния момент.

" Българското държавно управление е поело явен ангажимент към цялото българско общество да подсигурява доставките на газ за целия отоплителен сезон на допустимо най-хубави цени ", сподели още Радев.

 Снимка: БТА

Представителят на Gastrade Костис Сифнеос съобщи, че България ще бъде с приоритет при резервирането на потенциали и увери, че реализирането на плана върви по проект и той ще бъде приключен в точния момент.

 Снимка: БТА

В диалога вземат участие още министър-председателят на служебното държавно управление Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов, представители на управленията на " Булгаргаз " и на " Булгартрансгаз ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР