На фона на разговорите за кабинет в пленарната зала депутатите

...
На фона на разговорите за кабинет в пленарната зала депутатите
Коментари Харесай

На първо четене: Минималната заплата се увеличава със 140 лева


На фона на диалозите за кабинет в пленарната зала депутатите за заеха с измененията в Кодекса на труда. по предложение на Българска социалистическа партия от 710 лв. ще стане 850 лв..

Част от причините са високата инфлация и огромният брой „ работещи небогати “. Над 170 бяха гласовете в поддръжка на предлагането.

Скокът на минималната работна заплата със 140 лв. ще става с решение на Министерския съвет в края на всяка година, предложиха от Българска социалистическа партия. Според тях тази крачка дори е закъсняла. Размерът ще се пресмята като 50% от междинната заплата за страната за последната година.

Минималната работна заплата става 850 лв., взеха решение в Народно събрание на първо четене
Снимка: Редакторски екип


„ Проблемът, който имаме – той се споделя служебно държавно управление. През август министърът на труда и обществената политика даде обещание в обществено изказване, че минималната работна заплата ще нарасне от 710 лв. на 770 лв.. След това служебният кабинет се отхвърли от това нарастване. На нас пада отговорността да поправяме държанието на служебния кабинет, което замрази приходите на българските жители “, разгласи ръководителят на БСО Корнелия Нинова.

Идеята на Българска социалистическа партия срещна поддръжка от множеството партии:

„ Най-накрая стигнахме до значимите тематики в българското общество. Задължително е да увеличим минималната работна заплата, тъй като с инфлацията, която заля цяла Европа доста хора са на ръба на бедността “, уточни съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков.

„ Над 15 години сме в Европейския съюз и към момента изоставаме по този индикатор. Определено поддържаме този ход “, разяснява Георги Георгиев от „ Възраждане “.

ГЕРБ поддържа концепцията, само че с избрани терзания.

„ Всички ние в тази зала желаеме да подвигаме заплатите. Ще го подкрепим, с цел да дадем този политически знак. Същевременно би трябвало ясно да си даваме сметка какви са финансовите благоприятни условия на страната. Трябва ясно да имаме поради дали увеличението на минималната работна заплата с такава огромна стъпка няма да докара до увеличение на сивата стопанска система “, акцентира депутатът от ГЕРБ и някогашен обществен министър Деница Сачева.

Законопроектът бе признат на първо четене, като се чака до дни да бъде дефинитивно одобрен.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР