На фона на растящата популярност на криптовалутите Федералният резерв (Фед)

...
На фона на растящата популярност на криптовалутите Федералният резерв (Фед)
Коментари Харесай

Федералният резерв иска да забрани криптовалутите за американските банки

На фона на растящата известност на криптовалутите Федералният запас (Фед) наподобява се готви да предприеме регулаторни ограничения против присъединяване на американските банки в крипто сферата.

Неотдавнашните забележки на Кристофър Уолър загатват за по-широки настроения във Фед за ограничение на ентусиазма към криптовалутите в банковия бранш. Макар че някои могат да възприемат тази позиция като угнетяване на нововъведенията, зад внимателния метод на Фед има безапелационни аргументи.

На първо място, волатилността и непредсказуемостта, присъщи на крипто пазара, основават обилни опасности за финансовата непоклатимост. Прословутите ценови съмнения на криптовалутите могат да изложат банките на обилни загуби и да подкопаят способността им да поддържат ликвидност. За институциите, на които е поверено опазването на стабилността на финансовата система, сходни опасности са неприемливи.

На второ място, опасенията за финансовата честност и спазването на нормативните условия са огромни. Според мнозина характерът на доста криптовалути ги прави привлекателни средства за противозаконни действия като пране на пари, финансиране на тероризъм и укриване на налози. Като лимитира експозицията на банките към криптовалути , Фед цели да понижи тези опасности и да поддържа целостта на финансовата система.

Освен това нежеланието на Фед да схване криптовалутите отразява по-широки геополитически съображения. Като емитент на главната аварийна валута в света, Съединени американски щати имат интерес да запазят господстващото състояние на $ в международните финанси.

Възходът на криптовалутите, изключително на тези, които са обвързани с други валути или първични материали, може евентуално да подкопае хегемонията на $ и да отслаби геополитическото въздействие на Америка. Като лимитира присъединяване на американските банки в криптовалути, Фед се стреми да резервира статута на $ като водеща международна валута.

По създание склонността на Фед да ограничи крипто експозицията на американските банки произтича от композиция от опасения за финансовата непоклатимост, спазването на регулаторните условия и геополитическите последствия. Макар че крипто запалянковците могат да осъдят тази позиция като потискаща нововъведенията, главният мандат на Фед да резервира финансовата непоклатимост постанова внимателен и обмислен метод към крипто.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР