На фона на пандемията, източноевропейски работници отиват във Великобритания с

...
На фона на пандемията, източноевропейски работници отиват във Великобритания с
Коментари Харесай

Великобритания ще “внася сезонни работници от Източна Европа, въпреки органиченията

На фона на пандемията, източноевропейски служащи отиват във Англия с чартърни полети, с цел да берат плодове и зеленчуци.

Air Charter Service заяви пред BBC, че първият полет ще бъде в четвъртък в Станстед, пренасящ 150 румънски служащи в селското стопанство. Това ще е е първият от шестте полета, които ще се извършат сред средата на април и края на юни.

Правителственият департамент Defra съобщи, че предизвиква хората в Обединеното кралство " да оказват помощ за прибирането на реколтата ".

Наскоро английски фермери предизвестиха, че културите могат да изгният на полето заради дефицит на сезонни служащи от Източна Европа. Ограниченията за пътешестване, заради блокирането значи, че множеството служащи остават в родината си.

Няколко производители в Обединеното кралство приканиха локалните служащи да се причислят към брането на реколтата, с цел да предотвратят загубата на милиони тонове плодове и зеленчуци. Въпреки това остава опасението, че те няма да могат да запълнят квотата от чиновници.

Един от най-големите производители на прясна храна във Англия, G`s Fresh, удостовери, че наема два от шестте полета, пренасящи служащи от Източна Европа от Румъния.

Дерек Уилкинсън, ръководещ шеф на подразделението Sand`s Farms на G`s Fresh, съобщи, че 150-те служащи, пристигнали в Станстед от Румъния в четвъртък, ще бъдат откарани с рейс до ферми в Източна Англия, с цел да берат марули. Групата ще бъде тествана при идването си. Всеки, за който се откри, че има температура, ще бъде подложен под карантина.

Много производители във Англия зависят от сезонните служащи от Източна Европа. Частна компания Air Charter Service към този момент е провела полети за сезонни служащи в други страни. През последните седмици дойдоха 1000 служащи в Германия от България и Румъния.
 Сезонните служащи, които берат реколтата в Западна Европа, са блокирани на границите
Сезонните служащи, които берат реколтата в Западна Европа, са блокирани на границите

Затварянето на границите остави нивите в западната част на континента без работна ръка

Сезонен дефицит на служащи

Националният аграрни съюз (NFU) съобщи, че са нужни до 70 000 берачи на плодове и зеленчуци. " Производителите, които разчитат на сезонни служащи, с цел да отглеждат, берат и опаковат нашите пресни плодове, зеленчуци и цветя, са извънредно загрижени за въздействието на рестриктивните мерки поради ковид, които могат да окажат въздействие върху наемането работна мощ през този сезон. " Това сподели вицепрезидентът на NFU Том Брадшоу.

Забрана

Междувременно стана ясно, че у нас ще забранят на Wizz Air да правят полетите си сред Варна и Лондон. Това съобщи ръководителят на Националния действен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски по време на сутрешения брифинг.

Нискотарифният авиопревозвач смяташе да възобнови полетите си сред Варна и Лондон три пъти седмично - във вторник, четвъртък и събота.

Авиокомпанията спря огромната част от полетите си сходно на всички останали международни авиолинии. На 25 март тя разгласи, бяха прекратени всички полети от и до Варна. Вероятно желанието ѝ да стартира възобновяване на полета сред Варна и Лондон няма да стане действителност.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР