На фона на опасенията от енергийна криза през идната зима

...
На фона на опасенията от енергийна криза през идната зима
Коментари Харесай

Колко е 1 киловатчас електрическа енергия: 12 часа телевизия или 70 чаши кафе

На фона на опасенията от енергийна рецесия през идната зима поради понижените или изцяло спрени съветски доставки и възходящите цени в световен мащаб, от ден на ден са тези, които се замислят по какъв начин да пестят силата. Но по какъв начин да стане това?

За разлика от парите в брой, за чието понижаване бързо разбираме, когато това ни се случи, за доста от нас силата е доста по-абстрактна " валута ", когато я използваме в всекидневието си, написа ДПА. 

Ние мъчно можем да преценим количеството електричество, което използваме, най-много тъй като не виждаме по какъв начин то " понижава ", като да вземем за пример банкнотите в портфейлите ни. И въпреки всичко, по какъв начин да направляваме какъв брой електрическа енергия използваме?

Универсалната мерна единица за премерване на силата се назовава киловатчас (кВтч). 

Един киловатчас е количеството сила, належащо за зареждането на апарат от 1000 вата в продължение на един час, разяснява на уеб страницата си сдружението ЕНЕРГО-ПРО.

Можете да извършите доста, в случай че разбирате какво значи това, или можете съвсем нищо да не извършите, добавя ДПА, представена от Българска телеграфна агенция .

Какво можем да създадем с 1 киловатчас електрическа сила?

За да ни помогне да разберем какъв брой сила всекидневно използваме в дома си, немската Асоциация за енергийна успеваемост (HEA) пресмята какво можем да създадем с 1 киловатчас електрическа сила. 

И по този начин... 1 кВтч електричество е задоволителен за:

- да бъдат направени към 70 чаши кафе;

- да бъде сготвено ядене за 4 души в електрическа готварска печка;

- съвсем 2 часа разчистване с 600-ватова прахосмукачка;

- да бъдат изсушени към 11 кг пране при потребление на еко стратегия на пералня, която работи в режим сред 40 и 60 градуса по Целзий;

- да бъде изпечен кекс;

- да бъдат приготвени към 130 филийки изгорял хляб;

- един мъж да се обръсне към 2000 пъти;

- да сушите косата си в продължение на 1 час с 1000-ватов сешоар;

- да гладите в продължение на към половин час с електрическа парна ютия;

- една лампа с 9-ватова енергоспестяваща крушка да свети в продължение на към 111 часа;

- да гледате към 12 часа телевизия на 55-инчов тв приемник (140 см) с плосък екран;

- да играете на игрова подпора " Плейстейшън " (PlayStation) в продължение на към 5 часа.

 

Колко електрическа енергия използваме?

Замисляли ли сте се какъв брой киловатчаса електрическа енергия употребявате годишно? По принцип това зависи от страната, в която живеете. 

По данни на Агенцията за енергийна информация (EIA) на Съединени американски щати, годишното ползване на електрическа сила приблизително на човек от популацията варира през 2019 година от под 100 киловатчаса в най-бедните страни в света, през 4260 кВтч в Унгария, 4750 киловатчаса в България, 5005 кВтч в Гърция, 6306 киловатчаса в Германия и 6702 кВтч във Франция, до 12 154 киловатчаса в Съединени американски щати и 14 612 кВтч в Канада. 

През 2019 година най-високо е годишното ползване на електрическа сила на човек от популацията в Норвегия (23 210 кВтч) и Исландия (51 699 киловатчаса). 

Обикновено колкото по-голямо е едно домакинство, толкоз по-малко е годишното ползване на електрическа енергия на човек в него. Причината - най-често всички лица в семейството употребяват взаимно редица уреди, като тв приемник, готварска печка или ледник, прецизира ДПА.

Правителства и водачи от Европейски Съюз приканват жителите да пестят сила

Лидерите и държавните управления на редица страни от Европейския съюз приканват своите жители да пестят сила заради намаляването или прекъсването на съветските доставки и опасенията от енергийна рецесия през идната зима. 

Преди дни френският президент Еманюел Макрон , представен от Асошиейтед прес, прикани за внезапно 10-процентово стесняване на потреблението на сила във Франция през идващите седмици и месеци, с цел да не се стигне до режим на тока. 

Макрон предизвести, че може да се наложи да бъде премислено наложително икономисване на сила , в случай че доброволните старания не са задоволителни. 

Подготвя се проект за режим на тока, който ще бъде прибавен като " последна мярка " при положение на нужда, сподели френският президент. 

" Най-добрата сила е тази, която не използваме ", съобщи Макрон. Той прикани френските компании и семейства да пестят сила, в това число и като понижават отоплението или охлаждането на пространства. 

През август в  Испания  бяха въведени ограничения за икономисване на сила. Те плануват осветлението на публичните здания и на витрините на магазините да бъде изключвано през нощта. Разпоредено е климатичните съоръжения в публичните здания, хотелите, заведенията за хранене и магазините да бъдат настроени по този начин, че да не охлаждат до под 27 градуса по Целзий, осведоми Ройтерс. 

И други страни от Европейски Съюз вкарват ограничения за икономисване на енергия и организират акции за повишение на осведомеността във връзка с силата и нейното значение. 

Италия  разгласи, че ще ограничи отоплението в домовете и офисите през зимата, с цел да пести газ и да понижи рисковете от дефицит при възможното цялостно прекъсване на съветските газови доставки. Планът на държавното управление в Рим, разгласен във вторник (6 септември) и представен от Ройтерс, планува температурата в жилищните и публичните здания да бъде закрепена на 19 градуса по Целзий, с един по-ниско от предвижданото до момента, а в постройките с промишлено предопределение - на 17 градуса. Отоплението, също така, ще бъде включвано с час по-малко всеки ден.

Германски министър споделя нещо доста персонално в името на енергийната ефективност 

Германия , която е най-зависимата от съветските горива страна в Европейски Съюз, също вкарва редица ограничения за песетене на сила. Те плануват през зимата публичните здания да бъдат отоплявани най-вече до 19 градуса по Целзий. Тези ограничавания не важат за лечебни заведения и обществени домове. Водата в публичните басейни ще се подгрява до по-ниска температура, а общинските администрации на някои градове, като Аугсбург, да вземем за пример, разсъждават на тематика - кои светофари да спрат, с цел да пестят ток.

На този декор най-оригинален се оказа немският министър на стопанската система Роберт Хабек. В края на юни той направи изненадващо самопризнание пред немското издание " Шпигел ". 

Хабек сподели, че от началото на войната в Украйна " се къпе доста по-бързо, с цел да пести сила ".

" Придържам се към рекомендациите, които моето министерство насочи. Значително ограничих времето, през което си вземам душ ", съобщи министърът. Така Хабек отговори на въпрос на публицист от " Шпигел " по какъв начин персонално той пести сила във всекидневието си. 

" Никога в живота си не бях си вземал душ за пет минути. Наистина се окъпвам бързо ", показа немският министър на стопанската система, който постоянно приканва своите сънародници да пестят сила.

Какво следва?

Признанието на Роберт Хабек доста добре онагледява какво ни чака, в случай че бъдем изправени пред енергийна рецесия през идната зима, означават анализатори. 

Всеки от нас може би би трябвало да се запита по какъв начин да ограничи персоналното си ползване на сила, още повече че нейните цени не стопират да се покачват. А дали ще стартира да се къпе " по-бързо " и към този момент няма да оставя климатика или тв приемника включени непрекъснато - това е решение, което всеки самичък може да вземе. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР