На фона на новината, че Европейската комисия започва задълбочено проучване

...
На фона на новината, че Европейската комисия започва задълбочено проучване
Коментари Харесай

Надела не се притеснява при провал на сделката за Activision Blizzard

На фона на новината, че Европейската комисия стартира задълбочено изследване на възможните последици от, изпълнителният шеф на редмъндския софтуерен колос Сатя Надела изрази спокойствието си във връзка с дейностите на Брюксел. Освен това, в неотдавна оповестено изявление със CNBC, той изясни и какви са претекстовете на Microsoft да изиска да придобие основателите на Call of Duty, Diablo и Overwatch.

В началото на тази есен гейм промишлеността беше поразтърсена от новината, че Microsoft са отправили предложение на Activision Blizzard за тяхното придобиване в рекордна за бранша договорка. В последните години Microsoft бяха тръгнали на нещо, като шопинг обиколка, закупувайки серия от по-малки (Ninja Theory) и по-големи студиа (Obsidian Entertainment), като последната сигурна договорка в това отношение се явява придобиването им на Zenimax Media. Чрез тях Microsoft получи не една, а цели шест високопрофилни компании – Zenimax Online Studios (Elder Scrolls Online), Bethesda Softworks (Fallout, The Elder Scrolls, Starfield), id Software (DOOM, Quake), MachineGames (Wolfenstein), Arkane Studios (Prey, Deathloop, Dishonored), Tango Gameworks (The Evil Within). Явно е, че с каталога на Activision Blizzard (Overwatch, Call of Duty, Diablo, World of Warcraft, Starcraft), Microsoft ще се трансфорат в колос в гейм промишлеността с невиждани размери до този миг. Любопитно звучи обяснението на Надела за повода за дейностите на Microsoft тук.

„ Крайната ни цел е да поднесем повече благоприятни условия за геймърите за игра на всяка една платформа, а за издателите – да имат повече конкуренция “, изяснява Надела. Шийла Чанг от CNBC акцентира и друга очевидна причина за желанието на компанията да получи достъп до каталога на Activision Blizzard – власт в мобилния гейминг, където през днешния ден са парите и потребителите. Самите Blizzard разгласиха неотдавна мобилна версия на Diablo за мобилни устройства с името Immortal и тя се оказа същинска машина за пари за студиото. Такава е и Call of Duty, която получава ново издание всяка година и всяка една година то се радва, в случай че не на по-голям, то на еднакъв интерес от феновете на поредицата. И да не забравяме излизането на идната огромна игра от света на Diablo, по която към този момент се работи. Но регулаторите имат едно мислено по договорката. Sony също, несъмнено. Те се притесняват, че Microsoft ще затвори CoD зад Xbox стена и това ще нарани съществено бизнеса на японската компания с PlayStation. Самите Microsoft насочат нееднозначни послания. Веднъж споделят, че сериите ще си останат и за PlayStation, един път – че ще е налична за конзолата. Що се отнася до Надела и съмненията на регулаторите, той няма проблем с това:

„ Подобно на всички огромни покупко-продажби считам, че регулаторите би трябвало да създадат своите инспекции “, дава отговор той, запитан във връзка с почналия втори стадий на проучване на сливането от страна на европейските управляващи. И въпреки че първоначално такава опция да не се предвиждаше, през днешния ден като че ли сключването на договорката е под въпрос. Какво би станало, в случай че регулаторите не разрешат придобиването?

„ Ние сме в гейм промишлеността от десетилетия. Ние ще бъдем тук и отсега нататък “, метафизичен Надела.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР