На фона на неспиращия растеж на кибератаките над бизнеси от

...
На фона на неспиращия растеж на кибератаките над бизнеси от
Коментари Харесай

Почти половината от кибератаките така и не биват докладвани

На фона на неспиращия напредък на хакерските атаки над бизнеси от всевъзможен мащаб, едно изследване открехва вратата на офиса, в който доста организации желае да влиза външен човек. Проучване на Keeper Security и TrendCandy Research. оповестено през тази седмица показва, че доста от киберинцидентите в фирмите по този начин и не биват излъчени от IT отделите към техните шефове или на управляващите. Анкетата е извършена в хода на цялата 2023 измежду 400 IT експерти и хора от отделите за сигурност към съответните компании.

Това, което може да отчетем измежду данните в отчета на Keeper Security e, че 74% от интервюираните показват боязън, че организацията, в която работят може да бъде сполетяна от киберзащитно злополучие, като 40% декларират, че компанията, в която работят е ставала жертва на най-малко един случай, засягащ киберзащитата. Това, което не е позитивно като наблюдаване обаче е, че 48% споделят, че са скрили сполетелите ги произшествия от съответните управляващи, а 41% не са уведомили за тях вътрешното управление. Сред аргументите за това, интервюираните показват нормално немарливост, боязън, забравяне. И когато става дума за конкетика, нещата още веднъж са притеснителни. Почти половината от участниците в анкетата (48%) декларират, че не са съобщили тъй като са сметнали, че ръководещите компанията не биха обърнали внимание, а 23% не биха реагирали съответно на киберинцидент. Но има несъмнено и други аргументи.

43% от участниците в анкетата декларират, че не са предали съответно информация за случая поради боязън от отрицателни последици за тях, 36% са сметнали, че това ще окаже отрицателен резултат върху реномето на организацията, а 36% просто са сметнали за излишно да предават сходна информация.

„ Тези отговори акцентират значимостта на това бизнес водачите да основават и поддържат една просвета на бистрота, почтеност и доверие, когато става дума за киберсигурността. Тя е споделена отговорност и страха от отрицателни последствия в никакъв случай не би трябвало да стопира чиновниците от докладване на случаите, които биха могли да нанесат съществени вреди “, сочи едно от заключенията в отчета.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР