На фона на нарастващата загриженост за способността на правителството на

...
На фона на нарастващата загриженост за способността на правителството на
Коментари Харесай

Финландия е готова да поеме европредседателството вместо Румъния

На фона на възходящата угриженост за способността на държавното управление на Румъния да се оправи сполучливо с ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, Финландия предложи да размени страната в осъществяването на виновната задача, оповестява електронното издание на водещия австрийски всекидневник Die Presse.
Предложението на Хелзинки бе оповестено от премира Юха Сипиля, който акцентира, че сходно развиване ще даде на Румъния повече време, с цел да се приготви за европредседателството. Севернара ни съседка би могла да поеме кормилото в Европейски Съюз в средата на идната година, вместо първоначално ѝ разясни Сипиля.
Министерството на външните работи на Румъния отхвърли изрично предлагането на Финландия с уверенията, че страната е „ доста добре готова “ за идното председателство, добавя организация Фокус.
По-рано тази седмица президентът на Румъния Клаус Йоханис призна, че страната не е готова да поеме ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз. В тази връзка той настоя ръководещото в Букурещ държавно управление на премиера Виорика Дънчила да подаде оставка.
Съгласно думите на Йоханис, обстановката в страната е „ излязла от релси “ и е налице „ политическа нужда за промяна на държавното управление “, което той разказа като „ трагичен случай на румънската народна власт “.
Дънчила пое премиерски пост през януари, само че съгласно мнозина ролята й в ръководството е лимитирана – държавното управление продължава да бъде водено от водача на Социалдемократическата партия Ливиу Драгнеа. Самият той не може да пое функционалностите на министър-председател поради обвиняванията против него за изборни измами.
От редакцията напомнят, че Румъния би трябвало да поеме председателството на Европейски Съюз на 1 януари 2019 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР