На фона на намалените доставки на енергия от Русия за

...
На фона на намалените доставки на енергия от Русия за
Коментари Харесай

Европа се готви за студ и недостиг на електроенергия

На фона на понижените доставки на сила от Русия за Европа, както и на задаващите се захлаждания през тази зима, доста европейски държавни управления са разтревожени от възможни спирания на електрозахранването, и подхващат ограничения, с цел да избегнат сходен процес на събитията.

Операторът на електропреносна мрежа във  Англия  издаде съобщение за стартиране в деяние на две въглищни централи, които бяха в режим на подготвеност за зимата, защото студът обгръща страната, съобщи Ройтерс. Впоследствие това позволение беше оттеглено.

Уведомлението не е удостоверение, че тези мощности ще бъдат употребявани незабавно, само че те са налични, в случай че има потребност от тях, оповестяват от " Елексон " (Elexon), оперативно без значение дъщерно сдружение на националния оператор на електропреносната мрежа (NGESO). Компанията оператор издаде вести за пускане на двете 570 мегаватови въглищни централи " Дракс 5 (Drax 5) и " Дракс 6 " (Drax 6), ситуирани в Северен Йоркшир, показват още от " Елексон ".

През август сдружението подписа контракти с " Дракс Груп " (Drax Group) и френската енергийна корпорация Е Де Еф (EDF) за удължение на живота на четири английски въглищни електроцентрали. Договорите бяха предопределени да бъдат употребявани, когато всички други варианти са изчерпани.

Същевременно Асошиейтед прес заяви, че водачите на  Унгария, Румъния, Грузия и Азербайджан  планират да се срещнат в румънската столицата Букурещ в събота, 17 декември, с цел да сключат съглашение за построяването на подводна електрическа връзка, която може да се трансформира в нов източник на сила за Европейския съюз на фона на рецесията в енергийните доставки, породена от войната в Украйна.

Очаква се съглашението да включва построяването на подводен кабел, минаващ по дъното на Черно море, който ще свърже Азербайджан с Унгария, минавайки през Грузия и Румъния, съгласно Берталан Хаваши, пресаташе на унгарския министър председател Виктор Орбан. Хаваши е удостоверил, че Орбан има намерение да пътува до Букурещ в събота, с цел да подпише персонално договорката.

Унгарска телеграфна организация (МТИ) осведоми, че дружно с Орбан на събитието ще участват румънският президент Клаус Йоханис, грузинският министър председател Иракли Гарибашвили, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, както и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Това лято външният министър на Унгария Петер Сиярто сподели, че Азербайджан скоро ще създава " огромни количества зелена електрическа енергия ", и че Унгария ще подпише плана за подводната връзка, защото се изисква присъединяване на две страни от Европейски Съюз, с цел да получи плана еврофинансиране. Той добави, че се чака плана да е подготвен в границите на 3 - 4 години.

С оглед на настъпващите студове и поради действия по поддръжката на реактори в две атомни електроцентрали, управляващите в  Швеция  решиха да употребяват аварийна Топлоелектрическа централа " Карлсхамн " (Karlhamnsverket), която работи на мазут. Според Шведска телеграфна организация (ТТ) това решение е породено от липса на индустриален потенциал.

Пускането на централата се състоя тази заран, като в този момент станцията работи при минимално натоварване от 40 мегавата. Включването й към мрежата към момента не е почнало.

Съседката на Швеция -  Финландия  също се готви за възможни спирания на електрозахранването по време на идните захлаждания през зимата, откакто спря вноса на електрическа енергия от Русия след нашествието в Украйна. Страната е изправена и пред непрекъснати механически проблеми при стартирането на новия трети енергоблок на своята АЕЦ " Олкилуото ".

В петък операторът на плана " Теолисууден Войма Ой " (Teollisuuden Voima Oyj - TVO) разгласи ново закъснение на въвеждането в употреба на новата атомна мощ.

Реакторът " Олкилуото-3 " е първата нова нуклеарна мощ във Финландия от повече от четири десетилетия, като разполага с потенциал за произвеждане, подобаващ на към 14 на 100 от потреблението на електрическа енергия в страната.

" Увеличил се е рискът от дефицит на електрическа енергия в леден зимен ден, защото стартирането в употреба на " Олкилуото-3 " се забавя ", предизвести националният мрежови оператор " Фингрид " (Fingrid).

Мрежовият оператор и финландското министерство на стопанската система ще осведомят жителите за обстановката на три стадия. Първият стадий стартира, когато прогнозите покажат " вероятен " дефицит в близко бъдеще. Вторият стадий стартира, когато цялата налична електрическа енергия във Финландия се употребява и не може да се получават повече количества от прилежащи страни. Третият стадий стартира, когато производството и вносът не са задоволителни, с цел да покрият потреблението на електрическа енергия. Тогава " Фингрид " би трябвало да предприеме изключване към електроподаването към потребителите, с цел да поддържа стабилността на системата.

Предупрежденията за задаващ се дефицит на електрическа енергия могат да бъдат обявени на крайните консуматори сред два и 15 часа преди предстоящото пораждане на спирания.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР