На фона на ескалиращите екологични проблеми, които има страната ни,

...
На фона на ескалиращите екологични проблеми, които има страната ни,
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова коментира Новият зелен курс за Европа

На фона на ескалиращите екологични проблеми, които има страната ни, Новият зелен курс на Европа, добива извънредно значима роля. И до момента в който у нас ръководещите чакат вятъра да разсее фините прахови частици във въздуха, през вчерашния ден, в пленарна зала, госпожа Урсула фон дер Лайен огласи новината, че идната година Екологичен потенциал ще одобри първия Закон за климата.
Това разяснява евродепутатът от Българска социалистическа партия Цветелина Пенкова, след дебатите в Екологичен потенциал по „ Плана за преобразяване на Европейски Съюз в първия " климатично безпристрастен " континент в света до 2050 година "

„ Реакцията по отношение на климатичните промени, устойчивостта и успеваемостта на икономическите ни модели, качеството на енергийната инфраструктура, наред с други съществени фактори за пълноценния живот на жителите (като земеделие, еко равновесие, качество на храните, въвеждане в бита и стопанската система на възобновими енергоизточници) е извънредно належаща! За тази цел новата Европейска комисия планува съкращаване на въглеродните излъчвания. Тези промени обаче имат цена, а ние не виждаме хрумвания нито в бюджетната идея на Европа, нито на България за идващите финансови интервали ", показа Пенкова.

„ Много региони,предимно в Централна и Източна Европа, ще бъдат наранени директно от тези климатични политики. Основни мотори на стопанската система (в тези райони) ще би трябвало да трансформират структурата и активността си, а редица чиновници - функционалностите си, което може да докара до съществени катаклизми. Италия и Испания са планували над 100 милиарда евро за реализиране на този преход ", добави представителят на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал.

„ Докато Европейските институции сега развълнувано разискват опциите за реализиране и финансиране на този стадий от трансформацията на тежките промишлености, аз не виждам реакция от българските институции. Не срещнах визия в правенето на бюджета за 2020 година, не слушам и публични диспути по средносрочната бюджетна прогноза. Санирането на здания не е задоволително изпитание за решение проблемите с енергийната успеваемост. Мерките, които държавното управление постфактум предлага, като криминализиране на горенето на боклуци и въвеждане на зелени и бели билети, са краткотрайните в жанр ГЕРБ ограничения и не вземат решение все по-застрашаващия здравето и виталната среда на българина проблем със замърсеността на въздуха, почвите и водите. Работодатели и синдикати молят за преустановяване на държавните помощи към ТЕЦ-овете, а страната не взима никакво отношение. Срещнах се с български представители на индустриалния капитал, които към този момент имат създадени тактики по повод понижаване на въглеродните излъчвания, само че е нужна и национална тактика, с цел да можем да подсигуряваме съответен преход. На държавно равнище би трябвало да отстояваме ползите си за една по-солидарна Европейска многогодишна финансова рамка и да не стопираме да отстояваме националните си ползи за обезпечаване на задоволително неусетен преход в браншовете, които ще бъдат наранени ", сподели най-младият евродепутат от Българска социалистическа партия.

.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР